Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lyftet av bronspannet fick avbrytas på grund av hård vind på lördagsmorgonen | men kunde återupptas natten till söndag och på söndag morgon kom brospannet på plats. Nyfikna Kungälvsbor var på plats för att titta. Bild: Linus Olsson
Lyftet av bronspannet fick avbrytas på grund av hård vind på lördagsmorgonen | men kunde återupptas natten till söndag och på söndag morgon kom brospannet på plats. Nyfikna Kungälvsbor var på plats för att titta. Bild: Linus Olsson

Efter nattarbete – nu är brospannet på plats

På lördagsmorgonen skulle brospannet på Nordreälvbron lyftas på plats, ett tidskrävande arbete. Vindar stoppade arbetet då. Men drygt ett dygn senare låg det i sitt läge.

Klockan 14 på söndagen, efter över ett dygns lyft, kunde det nya brospannet på Nordreälvbron placeras i sitt läge.

Tanken var att arbetet skulle påbörjas på lördagsmorgonen men då valde man att avbryta arbetet på grund av det skulle blåsa kraftigt. Man lyfte på lördagsmorgonen upp spannet två meter för att sedan avbryta och fortsätta klockan ett natten till söndagen.

Då brospannet är en stålkonstruktion som är 53 meter långt, 15 meter brett och väger 200 ton, ville man inte riskera att hamna i ett blåsväder.

Vid ett-tiden på natten till söndagen kom man igång med arbetet. På söndagsmorgonen hade man kommit över den mest kritiska delen av arbetet och börjat sänka ner spannet.

– Nu har vi lyft den och positionerat den i rätt läge så nu sänker vi ner den så sakteliga, sa Dennis Andersson, vd på Tunga Lyft AB som utför arbetet med att lyfta spannet på plats, på söndagsförmiddagen.

– Det är inget snabbt jobb.

"Minutiös planering"

Ett drygt dygn efter att man börjat lyftet var brospannet på plats.

Dennis Andersson är nöjd med hur arbetet har flutit på. Förutom kraftiga vindar som satte stopp för arbetet på lördagsmorgonen har det gått att göra lyftet utan några incidenter.

– Det handlar om minutiös planering för det handlar om människor och maskiner. Om man inte får något haveri på utrustningen så brukar det gå enligt plan, säger han på måndagen.

Ett sådant här lyft planeras i minst ett år innan det kan genomföras.

– Initialt handlar det om beräkningar. Sedan trippelkontrolleras det av ingenjörer och tredje part och granskas av Trafikverket. Det är granskas ordentligt för att eliminera den mänskliga faktorn. Det får inte hända något när det handlar om så stora tyngder.

När man ser drönarbilderna är det glipor vid sidan om spannet. Varför det?

– Det är glipor på båda sidorna som är uttag för lyfttornet. Nu ska man formgjuta betongen på körbanan över detta. Det går inte att göra i förväg eftersom vi behöver få plats med vårt lyfttorn.

När brospannet är på plats ska man sänka ner lyftanordningen och på onsdags körs den i väg på pråmen. Om ett år kommer man tillbaka till Kungälv för montering av det andra brospannet.

-– Nu är vi färdiga och man ska montera på vägbanan. Jag tror att man börjar med den andra vägbanan i november. Sedan ska vi i stort sett göra samma typ av arbete i maj 2021. Men då kommer vi att ligga uppströms och då har vi andra utmaningar med bland annat infästningspunkter.

Ett lyft för Kungälv

Och när båda spannen är på plats kommer det bli ett lyft för Kungälvsborna tror Dennis Andersson som själv är uppvuxen i Komarken och har levt hela sitt liv med skramlet från Nordreälvbron.

– När det var cykelbana på bron och vi stod och tittade på bandyn ställde vi oss på klaffarna som gungade till när lastbilar körde förbi. Men nu kommer det att vara ett minne blott, säger han.

När bron sedan är helt låst nästa sommar kommer oljudet och smällarna från klaffarna att vara ett minne blott.

– Det kommer att vara till gagn för Kungälvsborna, framför allt när det gäller ljudet. Det kommer att bli en kvalitetsförbättring för staden, det är jätteroligt, säger han.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.