Bilal Rajabi, Gustav Kainert, Olle Svensson, Noah Grännberg, Märta Karlsson och Alva Karlsson är alla niondeklassare på Thorildsskolan.
Bilal Rajabi, Gustav Kainert, Olle Svensson, Noah Grännberg, Märta Karlsson och Alva Karlsson är alla niondeklassare på Thorildsskolan. Bild: Moa Haltorp

Efter distansstudier - högstadieeleverna tillbaka i skolan:”Både bra och dåligt”

Onsdagen den 18 augusti startade skolorna inför höstterminen. Efter en vår med växelvisa distansstudier hade eleverna blandade känslor efter skolstart.
– Kul att vara tillbaka och träffa alla igen, men det känns lite riskabelt, säger Gustav Kainert, niondeklassare på Thorildskolan.

ANNONS
|

Under våren var läget osäkert för alla högstadie- och gymnasieelever. Precis efter sportlovet gick smittskyddsenheten i Västra Götaland ut med att alla elever skulle stanna hemma veckan efter sportlovet. På Thorildskolan blev det två veckor. Efter det bestämdes att de skulle gå en vecka i skolan, och studera två veckor på distans.

Sedan ett par dagar är de nu tillbaka i skolan på heltid. Men ungdomarna är splittrade kring vad de känner inför hösten.

– Det är både bra och dåligt, hemma var det mer chill och det gick bra att göra mycket hemma. Men vissa ämnen är det mycket lättare att vara i skolan för, säger Olle Svensson, niondeklassare på Thorlidskolan.

ANNONS
Eleverna tyckte också olika om det hade varit svårt att träffa sina kompisar när de studerade hemifrån, vissa hade haft svårare med det än andra.
Eleverna tyckte också olika om det hade varit svårt att träffa sina kompisar när de studerade hemifrån, vissa hade haft svårare med det än andra. Bild: Moa Haltorp

– Kul att vara tillbaka och träffa alla igen men det känns lite riskabelt när man inte vet vart smittspridningen tar vägen, säger Gustav Kainert, också niondeklassare på skolan.

För vissa har det gått bra att studera hemma, medan andra inte tyckt att det har varit lika enkelt.

– Jag har tyckt det varit svårt att koncentrera sig, man vet att mobilen ligger en halvmeter ifrån en, säger Alva Karlsson.

Gustav tyckte att det stundtals var svårt att få hjälp. Samtidigt som alla är överens om att det var en del strul med tekniken som gjorde att lektionerna ibland försämrades.

– Jag tyckte matte var speciellt svårt, man kunde få hjälp genom att chatta med lärarna men det var mer som att om man verkligen försökte fick man hjälp. Annars provade man att hitta svar själv eller struntade i det, säger Gustav Kainert.

Han tycker att man borde sett till att lärarna blev bättre utbildade i de onlineprogram de använde för undervisningen. En av eleverna säger att det blev bättre med tiden, medan en annan säger att det strulade ända in i det sista på terminen.

Anna Fischer, rektor, på Thorildskolan.
Anna Fischer, rektor, på Thorildskolan. Bild: Moa Haltorp

Anna Fischer är rektor på Thorildskolan och tycker det är skönt att ha alla tillbaka på plats.

– Jag hoppas och tror att vi tar ansvar, både elever och lärare. Jag tror att alla mår bäst av att mötas och träffas på plats, säger Anna Fischer.

En utmanande del tyckte rektorn var att många beslut om distans, eller icke, kom sent.

– Vi fick lära oss efterhand hur vi skulle hantera det, säger hon.

I dagsläget är tanken att eleverna ska få stanna på skolan. Skolorna kan få stänga om en lokal eller regional smittskyddsläkare rekommenderar det. Folkhälsomyndigheten skriver också på sin hemsida att skolorna i möjligaste mån ska följa de allmänna råd som gäller, till exempel att hålla avstånd.

När KP frågar eleverna i årskurs nio om det är möjligt att hålla avstånd i skolan svarar de enhälligt nej. Eleverna upplever att många har rast samtidigt och att det varit stökigt i matsalen under de första dagarna.

Rektor Anna Fischer säger att man vidtagit de åtgärder man kan och att man får fortsätta påminna eleverna om vad som gäller.

– Vi har försökt att sprida ut rasterna så mycket det går. I klassrummen är det svårt, men vi provar att inte blanda grupperna.

Men som sagt, eleverna är splittrade över hur det känns att vara tillbaka i skolan.

Om ni får beskriva er kommande höst med ett eller två ord, hur låter det då?

– Det ska bli kul hoppas jag, säger Noah Grännberg.

– Mer distans, säger Bilal Rajabi.

Olle Andersson, till vänster i bild, beskrev sin höst med två ord: Nationella prov.
Olle Andersson, till vänster i bild, beskrev sin höst med två ord: Nationella prov. Bild: Moa Haltorp
ANNONS