Hur ska man egentligen tänka kring vaccinering efter en covidsjukdom? Frågorna kan vara många när man står där med sitt antikroppstest i handen.
Hur ska man egentligen tänka kring vaccinering efter en covidsjukdom? Frågorna kan vara många när man står där med sitt antikroppstest i handen. Bild: Katarina Berg

Efter covidsjukdom - vänta ett tag med vaccin

Hur ska man egentligen tänka kring vaccinering när man precis har legat sjuk i covid-19?
– Rekommendationen är att man ska ha varit symtomfri i minst fyra veckor innan man tar första sprutan, säger Agneta Hamilton, verksamhetschef på Vårdcentralen Kusten i Ytterby.

ANNONS
|

Enligt 1177 rekommenderas alla att vaccinera sig, även de som har haft covid-19. Anledningen är att man fortfarande inte vet hur länge skyddet håller i sig.

Men hur ska man egentligen tänka kring vaccinering om man tillhör skaran som har legat sjuk i den brittiska varianten under våren och fortfarande känner sig trött, med ett immunförsvar som inte riktigt verkar ha återhämtat sig än?

Nu när så många runtomkring en bokar tider och får sin första spruta kan det lätt uppstå en viss stress.

Stärker kroppens försvar

Enligt Agneta Hamilton ska det vara okej att ta vaccin efter en månad utan symtom.

ANNONS

– Det är ingenting som ska vara negativt för kroppen, utan det blir som ett slags påfyllnad som kan stärka kroppens försvar mot just det här viruset, säger hon.

Kommer finnas mer vaccin

Eftersom de allra flesta som har haft covid har ett ganska gott skydd i drygt ett halvår, funkar det i praktiken också att vänta några månader med första vaccindosen.

För det kommer garanterat att finnas vaccin även i slutet av sommaren. Det är inte så att man missar tåget om man avstår nu?

– Man kan med trygghet vänta ett tag. Det finns inget som tyder på att det blir vaccinbrist framöver utan alla som önskar vaccinering kommer också att erbjudas det, säger Agneta Hamilton.

ANNONS