Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Vi kommer att få uppdaterade vaccin i september-oktober,” säger Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare. Bild: Fredrik Sandberg/TT
”Vi kommer att få uppdaterade vaccin i september-oktober,” säger Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Effektivare vaccin mot deltavarianten i Sverige till hösten

I flera regioner är deltamutationen nu blivit det dominerande coronaviruset. Men enligt Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare, kommer ett uppdaterat vaccin som är mer effektivt mot deltavarianten att levereras till Sverige i höst.

Deltavarianten av coronaviruset, den som först upptäcktes i Indien, är nu den dominerande mutationen av coronaviruset i flera svenska regioner, rapporterar SVT Nyheter. Och enligt flera smittskyddsläkare som tv-kanalen har pratat med kommer mutationen att dominera i Sverige framöver.

I region Stockholm och Kronoberg har var tredje nu smittad person drabbats av deltavarianten. I Blekinge och Uppsala är det hälften av fallen som rör sig om delta och i Värmland är varianten helt dominerande, där 90 procent av fallen visar sig vara deltamutationen.

Men Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström säger nu till Ekot att Sverige kommer att få uppdaterade vaccindoser, som kommer att bita bättre på deltavarianten, levererade i höst.

Effektiv mot allvarlig sjukdom

– Vi kommer att få uppdaterade vaccin i september-oktober. Både Pfizers och Modernas, som har mRNA-vaccin, jobbar nu för fullt så att vi kan ha med mutationerna som sprider sig över världen, säger han till Ekot.

Enligt siffror från folkhälsomyndigheten i Israel är vaccinens effektivitet mot deltamutationen sämre än gentemot tidigare varianter. Men enligt Richard Bergström hindrar vaccinen fortfarande effektivt mot allvarlig sjukdom.

– Det finns ju alltså ett skydd med dagens vaccin, men målet är också att kunna skydda mot smitta och lättare sjukdom, säger han till Ekot.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.