Blackan, dykfartyg från Göteborg.
Blackan, dykfartyg från Göteborg. Bild: Karin Henriksson

Därför ligger Blackan vid fästningen

Sedan en tid ligger en båt förtöjd vid Fästningsholmen. KP har pratat med ägaren som i ungefär två års tid planerat att segla upp den till Norge.

ANNONS

Om man går runt Fästningsholmen eller kör in till Kungälv via Eriksdal ser man en större båt som ligger förtöjd vid bryggan på södra sidan.

Vi hörde av oss till ägaren, Collan Staiger från Göteborg. Han berättar att båten byggdes som en fiskeminsvepare men numera är en dykbåt, som i ett par år nu varit på väg till Norge.

– Vi äger den ihop med Järna dyk och det var tänkt att den skulle upp till Norge där de skulle göra dykexpeditioner.

På väg till Norge

Resan upp till Norge, som var tänkt att genomföras i april 2020, fick dock avbrytas på grund av coronapandemin.

ANNONS

– Tanken var att vi skulle gå direkt upp till Norge.

Men efter ett stopp på Lindholmen i Göteborg i våras gick färden mot en temporär båtplats i Vänersborg men man kom inte längre än till Kungälv.

– De stängde allt, alla broar och kanaler. Nu har den dock varit utan el så länge att det är problem att få igång den. Men vi tittar till den regelbundet, jag är ganska ofta där och vi har folk från Stenungsund som är där också. Vi har också kamera på den, säger Collan Staiger.

Det är dock oklart hur länge Blackan blir liggande i Kungälv.

– Vi funderar lite grann, men vi är också inne på att sälja den.

Nu saknas tiden

Collan Staiger säger att man då, för två år sedan innan pandemin, hade avsatt tid för seglingen upp till Norge. Tanken var att Järna dyk skulle göra dyk på vrak utanför Bergen.

– Jag har inte varit med och planerat dykställen, det har inte varit min ingång i det riktigt, jag har vare sig utbildning eller certifikat att dyka på olika vrak. Men jag dyker gärna, men inte så avancerat.

Men nu har han och Järna Dyk svårt att få till den tiden igen.

– Jag är småbarnsförälder och kan inte bara åka iväg när som helst, det kan inte de andra heller.

Nu hoppas han att man så fort som möjligt får en ordentlig plats för Blackan.

– Så slipper jag ta allt ansvar för den. Men att segla upp den är det inte många som kan, man måste vara skeppare klass 1, säger han.

Blackan

• Blackan var den sista båt som byggdes på Knippla varv i Göteborgs norra skärgård och var då avsedd som röjdykarfartyg och fiskeminsvepare i svenska flottan.

• Tanken var att de skulle användas för att ”utbilda besättningar för mobilisering till tjänstgöring ombord på trålare modifierade för hjälpminsvepning”.

• Blackan togs ur bruk 1999 och hamnade senare i Järna och användes av Järna dyk och har gjort flera dyk på vrak i Östersjön. Nu ägs Blackan av Järna dyk ihop med Collan Staiger AB.

ANNONS