Dyraste husen på Marstrand – så mycket är de värda

Den lilla ön med utsikt över horisonten kryllar av hus i 15-miljonersklassen. Sekelskiftesvillorna på Marstrand bär inte sällan på en anrik historia. Så mycket är de värda – hus för hus.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det som en gång byggdes som ett fiskesamhälle vid fästningen har nu förvandlats till en lyxig kurort för välbemedlade.

– Marstrand utvecklas och det gör sitt till efterfrågan. Från att ha varit en fiskestad till att många butiker och restauranger etableras, säger Andreas Enemyr, mäklare på Fastighetsbyrån i Kungälv.

Villor i Sverige värderas var tredje år av Skatteverket. Förra mätningen gjordes 2021. Av de 30 husen som är högst värderade i Kungälvs kommun har majoriteten postort Marstrand.

Många av husen på ön och närliggande Koön har taxeringsvärden mellan 15 och 20 miljoner kronor.

Andreas Enemyr, mäklare på Fastighetsbyrån i Kungälv.
Andreas Enemyr, mäklare på Fastighetsbyrån i Kungälv. Bild: Emmy Jonsson

Lågt utbud trissar priserna

Den som önskar flytta till området behöver inte bara några miljoner på banken – även en del tålamod krävs.

Det är nämligen sällsynt att husen på Marstrand kommer ut till försäljning. Bara några stycken per år.

– Mycket går i arv. Och med den höga efterfrågan på de få husen som finns trissas priserna uppåt. Det syns ju även i taxeringsvärdet, säger Andreas Enemyr.

Vad är ett taxeringsvärde?

Ett taxeringsvärde är ett samlat värde av en fastighet. Värdet används bland annat som grund för fastighetsavgift, av försäkringsbolag och banker. Taxeringsvärdet ska motsvara ungefär 75 procent av marknadsvärdet av en fastighet.

Källa: Skatteverket

Marstrand är känt i hela Sverige för sitt fina läge, anrika historia och mysiga kullerstensgator. Köparna lockas därför ofta långväga ifrån.

– Kundkretsen är absolut bredare än bara Kungälv. Det är ju historian, att det är en havsnära stad och närheten till en större stad som gör Marstrand unikt tänker jag, säger Andreas Enemyr.

Gatan med absolut dyraste husen

Han förvånas inte över att gatan med flest hus på listan med högst taxeringsvärden är Villagatan – som har flera hus med utsikt över horisonten i väst.

– Det är närheten till havet. De flesta som bor där ute gör det nog med anledningen att det är så nära havet.

Slottsliknande hus har högst taxeringsvärde

Huset med absolut högst taxeringsvärde är den nästan slottsliknande svarta villan i närheten av Societetshuset på Kungsplan, bara några meter från havet.

Villagatan 5 har ett taxeringsvärde på 21 miljoner kronor. Vilket alltså ska motsvara ungefär 75 procent av marknadsvärdet.

Bostadshuset med näst högst taxeringsvärde med postort Marstrand ligger på Koön. Det är Malepertsvägen 14 som värderas till 16,7 miljoner kronor.

LÄS MER:Kungälvs eget Manhattan – så gick det till

LÄS MER:Skyhögt tryck på nybyggda bostäder i Kareby

LÄS MER:Protesterar mot stor exploatering i Tjuvkil

ANNONS