Hjärtstartare finns på närmare 20 000 platser i landet. Omkring 80 sitter i Kungälv.
Hjärtstartare finns på närmare 20 000 platser i landet. Omkring 80 sitter i Kungälv. Bild: Stefan Berg

Drygt 80 hjärtstartare finns i Kungälv – många är inlåsta

Enligt Hjärtstartarregistret finns publika hjärtstartare på 80-talet platser i Kungälv. Tyvärr är många inlåsta och svåra att komma åt.
– Tar det tid att komma åt dem förlorar de sitt syfte, säger läkarstudenten John Kihl.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

En hjärtstartare är en liten låda som kan användas vid akuta hjärtstopp. Hjärtstartaren analyserar hjärtrytmer och ger en strömstöt om hjärtat inte slår. Varje år drabbas omkring tio tusen personer av hjärtstopp i Sverige och ungefär 600 överlever. Används en hjärtstartare inom fem minuter ökar överlevnadschansen till cirka 70 procent.

John Kil har själv bidragit till att en hjärtstartare kommit på plats i Ullstorp genom att lägga en motion till samfälligheten där han bor.

– Det resulterade i en hjärtstartare på ett elhus, säger John Kihl. Den sitter utomhus och är ständigt tillgänglig.

Tog för lång tid

Det finns närmare tjugo tusen hjärtstartare utplacerade i landet, de flesta i storstadsområdena. 82 av dessa finns i Kungälv men de allra flesta är placerade på arbetsplatser och i verksamheter som bara har öppet under begränsade tider. Bara ett fåtal hjärtstartare är tillgängliga 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. I Kungälv går det inte att få tag på en hjärtstartare kvällstid i elva av nitton tätorter.

Det händer också att hjärtstartare är inlåsta och du måste hitta personen som har nyckel till utrymmet om du ska komma åt den.

– Jag var på Kungahälla center nyligen när en man fick ett misstänkt hjärtstopp, berättar John Kihl. Det tog en oändlig tid innan vi hade fått tag på den vakt som hade nyckeln till utrymmet där hjärtstartaren förvarades. När vi äntligen kom tillbaka till mannen med hjärtstartaren hade ambulansen redan kommit och då försvinner ju vitsen med publika hjärtstartare. Tanken är ju att man snabbt ska kunna vara på plats.

Räddar liv

www.hjärtstartarregistret.se kan du själv kolla var närmaste hjärtstartare finns. Här kan de kommuner, företag eller privatpersoner som sätter upp en hjärtstartare själva registrera den och på så sätt göra den enkel att hitta. Registret är kopplat till en app som skickar sms till personer som har registrerat sig som livräddare och till SOS som kan guida till en hjärtstartaren när någon ringer in och larmar om ett misstänkt hjärtstopp. Varje år bidrar hjärtstartarna till att rädda livet på ett sjuttiotal människor i landet.

LÄS MER:Drönare i Kungälv ska rädda liv vid hjärtstopp

LÄS MER:Scouterna jobbar för hjärtstartare i Kärna

ANNONS