”Jag tror att det kan bli fred  i Afghanistan en dag”, säger Zainab Rezai framför sin pop up-målning på Västra gatan.
”Jag tror att det kan bli fred i Afghanistan en dag”, säger Zainab Rezai framför sin pop up-målning på Västra gatan. Bild: Katarina Berg

Drömmer om att bli första kvinnliga presidenten

Zainab Rezai drömmer om att en dag kunna bli Afghanistans första kvinnliga president. I fredags slutade hon högstadiet och trots att hon bara har varit i Sverige i fem år har hon ett fint slutbetyg.

ANNONS

– Jag har sökt naturprogrammet och jag är nästan säker på att jag kommer in på mitt favoritgymnasium, antingen Kitas eller Donner i Göteborg, säger 15-åriga Zainab Rezai.

Vad är planen för framtiden?

– Att bli politiker eller forskare inom medicin. Jag kan också tänka mig att bli kirurg eller tandläkare eller musikproducent, eftersom jag spelar piano.

Och drömmen om att bli Afghanistans första kvinnliga president?

– Skulle jag få chansen en dag skulle jag säga ja, utan att tveka.

Om du fick den maktpositionen, vad skulle du göra då?

– Då skulle jag se till att det blir fred i landet. Det blir tufft men jag tror inte att det är omöjligt. Jag hoppas att befolkningen ska kunna enas och bara känna sig som afghaner, säger Zainab Rezai, som tillsammans med sin mamma och två syskon flydde talibanernas förföljelse i Afghanistan för fem år sedan.

Om du hade varit kvar där nu. Hur tror du att ditt liv hade sett ut?

– Talibanerna har kontroll över området så jag hade inte fått gå i skola. Kanske hade jag varit bortgift eller död, säger Zainab och berättar om en video hon sett på nätet, hur en liten skolflicka får halsen avskuren.

– Det kunde ha varit jag, konstaterar hon.

Vill skapa debatt

Nyligen var Zainab med i Kultlabs och Kungälvs Konstnärskollektivs Pop up-utställning i Dressmans gamla skyltfönster på Västra gatan.

Med sin målning har hon velat skapa debatt och reflektion kring världen vi lever i och hur orättvis den är.

Den nya Greta

Zainab är en medveten person som vill förändra världen till det bättre och få stopp på krig och konflikter, som tvingar människor att fly för sina liv.

– Hela världen kan inte komma till Sverige, det fungerar bara inte, så därför måste vi alla hjälpas åt att skapa fred och en mer jämlik värld, menar hon och berättar att hon av lärare på Munkegärdeskolan har kallats för ”den nya Greta”.

Lika mycket värd

– Många saker har verkligen ändrats i mitt liv sedan jag kom till Sverige. Jag tänker mycket mer på jämställdhet, att jag som tjej är lika mycket värd som en kille. Så är det inte i mitt hemland. Numera kan jag också säga till om jag tycker att något är fel, konstaterar Zainab Rezai , som kommer att fortsätta drömma om att en dag bli Afghanistans första kvinnliga president.

ANNONS