Mattias och Katarina Silverplats utanför Räfvo loge.
Mattias och Katarina Silverplats utanför Räfvo loge. Bild: Frida Ekborg

Driftigt par öppnar gårdsbutik i Hålta

Paret Silverplats odlar, inreder, bygger växthus, föder upp påfåglar och har gått bikurs tillsammans. Nu kombinerar de sina intressen i den nystartade gårdsbutiken Räfvo loge.
– Genom åren har man hittat det man tycker om, säger Katarina Silverplats.

ANNONS
|

Mitt emot infarten till Veneröd i Hålta har en ny skylt satts upp vid Marstrandsvägen. Den är grön med en liten räv på och pekar passade nog in i det lilla samhället Rävo. Efter att ha kört en liten bit in på grusvägen kommer man fram till skyltens mål: Räfvo loge.

Det är en nystartad gårdsbutik som drivs av Katarina och Mattias Silverplats.

Räfvo loge

Öppettider under sommaren: torsdag-söndag 11-16. En cafédel finns också öppen under sommaren.

Efter sommaren har endast butiken öppet och det planeras för olika event inför jul och allhelgonahelgen samt kurser i kransbindning med mera.

– Vi kände att nu när vi har den här fina byggnaden så måste vi ju göra någonting med den, säger Katarina och fortsätter:

– Då spånade vi lite och kom fram till att vi kör en gårdsbutik. Jag älskar ju själv gårdsbutiker.

ANNONS
Katarina har alltid älskat gårdsbutiker. Nu har hon öppnat en själv.
Katarina har alltid älskat gårdsbutiker. Nu har hon öppnat en själv. Bild: Frida Ekborg

Katarina jobbar heltid som läkare i Göteborg och det är många som undrar hur hon får tiden att räcka till.

– Jag har nog aldrig varit så trött som jag är nu! Men jag har nog alltid varit sån, jag har alltid haft 1000 järn i elden och mycket idéer och tycker det är kul, säger hon och skrattar.

Det har varit mycket jobb. Logen har inretts, vatten och avlopp har dragit in, altaner och växthus har byggts.

– Det kändes ganska ensamt när vi flyttade hit ut för tre år sedan. Barnen hade flyttat hemifrån och det var så tomt på helgerna… Det är kul att ha lite liv och rörelse, säger Katarina.

Ute på altanen kan man avnjuta en kaffe och kaka.
Ute på altanen kan man avnjuta en kaffe och kaka. Bild: Frida Ekborg

Bakom logen finns också en liten hönsgård med höns och påfåglar. Hönsägg finns till försäljning i butiken, med utbud efter hönsens egna produktionstakt. Även egen honung från gården finns att köpa.

– Vi har två bigårdar här, en uppe hos grannen och fem uppe i Bohuslän, Munkedal. Jag är därifrån. De står hos min bror, där är det idealiska förhållanden. Jag har gått bikurs i Kungälv och Mattias sköter om allting, säger Katarina.

Gårdsbutiken säljer honung från egna bisamhällen.
Gårdsbutiken säljer honung från egna bisamhällen. Bild: Frida Ekborg

De har bina främst för miljöns skull och den egna honungen blir som ett stort plus i kanten. Det är tredje säsongen med bina på gården och det är stor skillnad på växtligheten nu och innan.

– Vi har märkt att bär och allting har blivit mycket bättre, det är en helt annan skörd. Det var ganska kargt här innan med lite blomningar, men det har ökat otroligt mycket tack vare våra bisamhällen, säger Mattias.

Här finns saker för trädgården.
Här finns saker för trädgården. Bild: Frida Ekborg

Trädgård är ett stort intresse för båda. Även lokalproducerade produkter. Det är något som man vill få fram i gårdsbutikens sortiment.

– Jag är jätteintresserad av både trädgård och inredning och genom åren har man hittat det man tycker om. Jag tror att det är viktigt att man säljer det som man själv kan stå för och tycker om. Vi har sagt att vi vill försöka få in lokala producenter så vi säljer bland annat små virkade djur som en granne har tillverkat.

ANNONS