Emilie, Reine, Mikaela och Malin känner alla en stor oro för att barnen ska bli påkörda.
Emilie, Reine, Mikaela och Malin känner alla en stor oro för att barnen ska bli påkörda. Bild: Katarina Berg

Drömde om Bullerbyn – hamnade i trafikkaos

Flera familjer drömde om Bullerbykänsla på Vena Ängar i Ytterby. Nu går de istället och funderar på att flytta, på grund av den farliga trafiksituationen.

ANNONS

– Den är livsfarlig, både för de små barnen och de lite större barnen som cyklar, säger tvåbarnsmamman Charlotte.

Familjen bor i hus vid Odlingsgatan, där trafiken har ökat markant det senaste halvåret. Det handlar om byggtrafik och bud av olika slag men också om att hyresgästerna i Balders fastigheter längre bort mot Torsbyvägen saknar egen infart och därför måste köra omvägen förbi barnrika Odlingsgatan.

LÄS MER:Radhusgata blev genomfartsväg

– Om jag står utanför huset och håller mitt barn i handen kan jag vara livrädd för att jag ska tappa greppet och att hon ska springa ut på gatan. Det är skrämmande hur fort många kör förbi här, säger Charlotte som tycker att mängden bilar har blivit ett jätteproblem.

ANNONS

Dö på nolltid

Så pass stort att familjen har börjat fundera på att flytta.

– Det är klart att man överväger om man kan bo här med så små barn och behöva vara livrädd varje dag. Mitt barn skulle dö på nolltid om jag tappade hennes hand och hon sprang ut på gatan. Vid vår infart är det inga bilister som tittar åt vårt håll, konstaterar Charlotte.

Hon är en av flera som under en längre tid har skrivit till kommunen och larmat om den farliga trafiksituationen.

Arroganta svar

Detsamma har småbarnspappan Johan gjort. Han har också skickat med konkreta förslag på hur trafikmiljön skulle kunna bli tryggare för barnen, men upplever att responsen har uteblivit.

– Det här var vårt drömboende. Vi ville flytta ut till lugnet på landet och så hamnar man i detta, säger han och berättar om den frustration han känner över det han uppfattar som arrogans från kommunens sida.

För många bilar

– Klart att man blir förbannad. Det är alldeles för många bilar med tanke på områdets storlek och de temporära guppen som kommunen har satt upp räcker inte, anser Johan som har fem meter från ytterdörren till vägen.

– Bilar kör ofta i 40-50 kilometer i timmen här utanför, så det är klart att man är livrädd att något ska hända barnen, säger han.

Trottoar efter sommaren

Charlotte säger, att det som gör henne mest upprörd är att hon och hennes familj fick flytta in i sitt hus utan att vägen var färdigställd.

Först efter sommaren, två år efter inflyttningen, ska gatan förses med en trottoar. Och nyligen kom två temporära gupp upp, i ett försök att dämpa farten.

– Men för att få effekt skulle det behövas farthinder på hela sträckan, menar hon.

”Det borde finnas farthinder på hela sträckan”.
”Det borde finnas farthinder på hela sträckan”. Bild: Katarina Berg

Gör återvändsgata

Alltför många respekterar inte farthindren, anser Charlotte, Johan och andra småbarnsföräldrar, däribland Emilie Havslilja som nyligen också skrev till kommunen och påtalade den farliga trafiksituationen.

– Man måste nog tyvärr tvinga folk att få ner farten med olika medel, säger hon och konstaterar att trafiken har ökat även inne på Odlingsgatans rundslinga.

– Mitt förslag till kommunen är att göra en återvändsgata genom att ställa upp några ”grisar” i mitten. Många kör oerhört fort här och jag har själv fått kasta mig åt sidan flera gånger. Det är bara en tidsfråga innan ett barn skadas och dör, menar hon.

”Sätt ut blomlådor”

På Kungälvs kommun avfärdas Emilies idé.

– Det går inte att stänga av gatan, bland annat på grund av att sopbilen behöver mer utrymme för att vända än vad som finns tillgängligt, säger trafikingenjör Kristina Hellström.

Hennes förslag är att Emilie och hennes grannar ska sätta ut blomlådor på gatan. Rådet är också att Emilie ska prata med sina grannar om vikten av att köra lugnt.

Hur ser du generellt på trafiksituationen vid Odlingsgatan?

– Vi har kompletterat med ytterligare gupp, så jag tycker att trafikmiljön är okej, säger Kristina Hellström.

LÄS MER:Efter protesterna: Tega Ängar kan få ny utfart

Kommer det att bli en ny utfart för Balders hyresgäster och andra boende framöver, så att Odlingsgatan avlastas?

– Vi håller på och tittar på det med hjälp av en konsult. Vilka möjligheter som finns och vad det skulle kosta. Uppdraget ska vara klart i mitten av september. Därefter är det politiken som får säga sitt, säger Kristina Hellström.

ANNONS