Dömd till samhällstjänst för smuggling

En man bosatt i Kungälvs kommun har dömts till samhällstjänst efter att ha försökt smuggla in alkohol från Tyskland.

ANNONS

Enligt rätten hade mannen, som är i sextio års-åldern, för avsikt att sälja alkoholen vidare medan mannen själv hävdade att den var för personligt bruk. Han uppgav att han regelbundet träffar ett kompisgäng och tittar på fotboll och att det var till dessa träffar som alkoholen var tänkt. Eftersom mannen druckit på sina vänners bekostnad i två års tid var det nu hans tur att bjuda igen de närmaste tio månaderna, sa han och därför tog han en tur med en skåpbil på färjan till Tyskland och inhandlade 601 liter öl, 66 liter vin och 14 liter sprit. Det sammanlagda värdet på inköpet var 11 000 kronor. Rätten trodde dock inte på historien utan menade att mannen troligen hade för avsikt att sälja alkoholen vidare i Sverige. Som bevis har man bland annat hänvisat till listor med vad man menar är beställningar som mannen hade i sin ägo. I domen står det: ”Skulle det förhålla sig så som XX påstått, att han skulle bjuda på ölen, framstår det som märkligt att anteckna antal lock och märke.”

ANNONS

Enligt lagen får endast handlare föra in alkohol i landet om inte alkoholen är avsedd för personligt bruk eller ska ges bort som gåva.

Brottet har ett straffvärde på två månader men rätten väljer att istället utdöma samhällstjänst.

”Det saknas särskild anledning att befara att XX kommer återfalla i brottslighet och han har samtyckt till att utföra samhällstjänst, för vilket tingsrätten bedömer honom lämplig.” skriver rätten.

ANNONS