Detta händer på Strandverket på Marstrand i sommar

Södra Strandverket, i folkmun endast Strandverket, var den sista förstärkningen av försvaret i södra inloppet till Marstrands hamn. Numera rymmer Strandverket bland annat en vacker konsthall och i sommar varvas utställningar med konserter och andra kulturarrangemang.

ANNONS

Konsthallen i Södra Strandverket invigdes för tio år sedan och har lockat otaliga besökare genom åren. Sedan tre år tillbaka arrangeras utställningarna, som oftast är samlingsutställningar, av Konstgruppen på Marstrand.

– Vi håller på att etablera oss som konsthall – förra året hade vi 35 000 besökare – och har fått uppmärksamhet såväl nationellt som internationellt, säger Roger Boström, ansvarig för Strandverket.

Sommarens utställning bjuder besökarna på ett varierat utbud.

– Här visas allt från måleri och skulptur till trä och fotokonst. Vår strävan är att erbjuda utställningar för alla smaker.

Strandverket rymmer två byggnader och det är i den större av dem konsthallen är belägen.

– Den stora byggnaden hyser två våningsplan med stora ytor och passar förutom till utställningar även till andra event som bröllop och liknade, berättar Roger och tillägger att Childhood Match Cup hyr en del av anläggningen under tävlingen.

Marstrands Hembygdsförening har i den mindre byggnaden sin årliga utställning. Här finns också ett café med enklare servering för den fikasugna.

– Strandverket andas historia vilket gör miljön fantastisk. Bara att slå sig ner på borggården och andas in historiens vingslag är mäktigt.

Det är också på borggården publika evenemang som allsång och konserter arrangeras. I sommar kan du på Strandverket njuta av toner från den klassiska stråkorkestern Skallsjö Sommarorkester.

– Under dagen har de aktiviteter på ön och på kvällen ger de konsert på borggården, berättar Roger.

Anläggningen byggdes under åren 1852-1857 och ersatte då äldre kanonbatterier vid hamnen, bland annat Gustavsborg belägen söder om Carlstens fästning. Såväl Södra Strandverket som Carlstens fästning avfördes år 1882 från landets fasta försvar och istället inrymdes Marstrands brandförsvar i en del av byggnaden. Under årens lopp har Södra Strandverket hyst såväl en färgfabrik som nödbostäder för ensamstående familjeförsörjare och ”sinnessjuka” personer.

Genom det varierade utbud Södra Strandverket erbjuder ser Roger Boström ett stort värde för Marstrand som ort.

– Vi ser att närturismen har ökat och konsten är ett viktigt besöksmål för de dagsbesökare som kommer till ön. Genom vår verksamhet bidrar vi till att förlänga säsongen.

Södra Strandverket är öppet alla dagar i veckan under sommaren.

Utställningar i sommar

16 juni-29 juni

Svenska Konstnärsförbundet

30 juni-13 juli

Anette Lillhammar, måleri

14 juli-27 juli

Axel Ahlsén, fotokonst

28 juli-3 augusti

Rebecca Salomonsen, ArtQueen

4 augusti-16 augusti

Tony Roos, måleri

18 augusti-31 augusti

Tom Nilsson, träsnidare

1 september-14 september

Härryda Konstförening

22 september-5 oktober

Kungälvs Konstnärskollektiv

LÄS MER:Annika balanserar mellan prognoser och färg och form

LÄS MER:Operasatsning på Marstrand

ANNONS