Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Detaljrika 1900-talshuset i Kungälv till salu – köparen får kanonutsikt mot Bohus fästning

1909 slogs den sista spiken i huset på Östra Gatan. Inuti treplanshuset finns kakelugn, detaljrika takstuckaturer och en separat lägenhet i källaren.
Utgångspriset lyder 11,9 miljoner kronor för de tio rummen och kök.
– Det är ett väldigt pampigt hus, säger mäklaren Joakim Tevell.

Den guldfärgade skylten på huset, från Föreningen Gamla Kungälv, berättar lite om dess historia; byggt i jugendstil och med apotekaren A J Inning som en tidig ägare. 325 kvadratmeter uppgår boarean till.

– Från början bestod huset av tre lägenheter och det var just apotekaren som gjorde om huset till en sammanhållande villa, säger mäklaren Joakim Tevell.

Det är ERA Axelssons Fastighetsbyrå i Kungälv som organiserar försäljningen. På bilderna i annonsen syns detaljrikedomen – franska balkonger, en målad kakelugn, stuckaturer i taket och robust trägolv i flera rum.

– Huset är totalrenoverat under de senaste åren. Nuvarande ägare, som flyttade in 2018, och de dessförinnan har brunnit för villan och varsamt sett till att historien bevaras, säger mäklaren Joakim Tevell.

Kakelugnen är troligtvis original från när det nu vaniljfärgade huset först stod klart, men frågetecken finns för stuckaturerna i taket och det slipade trägolvet.

– Det är ett fantastiskt fint golv, men jag är osäker – hade det varit original från 1909 tror jag att skulle ha varit något smalare plankor eftersom det var vanligare under det seklets inledning.

Kanonkulor kan dyka upp i rabatten

Trästaden med sina charmigt smala gator och gränder är ett av Kungälvs populäraste områden.

– Majoriteten av de gamla trähusen är bevarade och renoverade på ett väldigt bra sätt. Det som också är kul med området är att många av husens grunder byggdes med sten från fästningen.

För något år sedan såldes ett annat 1900-talshus längre ner på gatan, en konstnärsvilla där en samling kanonkulor i källaren ”ingick i priset”.

– Det huset köptes av ett ambitiöst par och renoveras, säger mäklaren Joakim Tevell.

– Apropå kanonkulor så kan de som bor i trästaden hitta många om de gräver i sina trädgårdar, fortsätter han.

Mäklaren: Renoveringsbehovet obefintligt

Objektet på Östra Gatan 9 har förstås utsikt mot fästningen. En kanonutsikt, med andra ord. Men någon öppen visning är inte planerad. Istället är det privata visningar som bokas enskilt med intressenter.

– Det är ett hus i den övre priskategorin, men intresset är stort och den eller de som köper huset kommer inte att behöva renovera någonting. Förhoppningsvis kan budgivningen kan starta i veckan, säger mäklaren Joakim Tevell på ERA Real Estate.

LÄS OCKSÅ: Schlagerparty på Bohus fästning

LÄS OCKSÅ: Drakfisk kan komma tillbaka till Kungälv

LÄS OCKSÅ: Vinnarbild knäppt på Marstrandsön – av Marstrandsbo

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.