Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunen får göra om detaljplanen för väg 168 genom Thuvkil. Bild: Niklas Ohlson
Kommunen får göra om detaljplanen för väg 168 genom Thuvkil. Bild: Niklas Ohlson

Detaljplanen för vägbygge i Tjuvkil stoppad

Kommunens detaljplan för utbyggnad av vägen genom Tjuvkil är upphävd av mark- och miljödomstolen.
– Vi får rätta oss efter domstolen och göra en ny plan, säger Fredric Norrå, chef för planering och myndighet på kommunen.

Kommunen och Trafikverket har länge planerat att bygga ut väg 168 genom Tjuvkil. Den ska breddas, bli säkrare och öka framkomligheten för busstrafiken. När kommunen gjorde översiktsplanen 2010 var tanken att man skulle dra en ny väg söder om Tjuvkil, men den sträckningen blev stoppad efter synpunkter från länsstyrelsen.

Istället har kommunen och Trafikverket jobbat parallellt med var sin plan för att bredda den befintliga vägen genom Tjuvkil, Trafikverket med en vägplan och kommunen med en detaljplan. Eftersom arbetet har pågått parallellt har man samarbetat i ett så kallat samordnat planförfarande för att uppnå vissa rationaliseringar i processen.

Efter att detaljplanen blivit överklagad anser dock mark- och miljödomstolen att det har rationaliserats lite för mycket, och upphäver planen.

– Det handlar bara om formaliteter. Så det vi får göra är att spola tillbaka bandet och göra om och göra rätt, säger Fredric Norrå, som menar att det är väldigt sällan man jobbar med samordnade planförfaranden.

– Det är inte så ofta kommuner gör sådana här samordnade förfarande med staten, och vi har tolkat saker på ett annat sätt än vad domstolen har gjort. Jag har jobbat med planer i 20 år och bara stött på det två gånger. Samtidigt har plan- och bygglagen ändrats över 30 gånger sedan 2010, så det är inte så lätt att hänga med.

Ett fel som kommunen har gjort är att inte kommunicera ordentligt med sakägarna.

– Vi har trott att det räcker med att en part kommunicerar med sakägarna, men enligt domstolen måste man göra det var för sig, säger Fredric Norrå.

Ska man ha ett samordnat planförfarande får inte detaljplanen avvika från kommunens översiktsplan. Det har den gjort i det här fallet. I kommunens översiktsplan tänkte man sig vägen söder om Tjuvkil, den sträckningen som blev stoppad på grund av länsstyrelsen.

Kommunen får nu göra om detaljplanen.

– Mycket av arbetet är ju redan gjort. Vi kan återvända det materialet och komplettera med det som behövs enligt domstolen. Så vi räknar med att kunna anta den nya planen framåt sommaren, säger Fredric Norrå.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.