Det kan du göra i Kungälv – nio tips för lediga dagar

Är dagsutflyktsidéerna slut? KP bjuder på nio tips för lediga sommardagar.

ANNONS
|

1. Cykla längs kusten

Njut av saltstänkt vind i ansiktet och av fantastiska vyer från cykelsadeln. Oavsett om du väljer att cykla vid hav eller vid sjöar och oavsett om du vill göra en dagsutflykt eller cykla i flera dagar bjuder regionen på fantastiska cykelmöjligheter, över broar, längs ängar och på landsvägar. För mer information se vårt reportage om cykling.

2. Boka en auktoriserad Bohuslänsguide

Vill du veta mer om Bohuslän är guidade turer ett utmärkt sätt att se, uppleva och lära mer. Det finns många fasta turer att anmäla sig till och de auktoriserade guiderna är både kunniga och inspirerande. För mer information se: www.sodrabohuslan.com

3. Turridning på islandshäst

Vill du uppleva omgivningarna från hästryggen? På Stall Tofta vid Tofta Herrgård kan du rida på trygga islandshästar omgiven av mycket vacker kustnära miljö strax söder om Marstrand. Turridningen kan med fördel kombineras med ett besök på herrgården med anor från 1500-talet. Här hittar du sommarcafé, restaurang, konst, teater med mera.

ANNONS

4. Upptäck våra golfbanor

Kungälvs kommun är en av landets golfbanetätaste kommuner med sina sju golfbanor. Varför inte prova en ny bana i sommar?

Gullbringa golf- och country club ligger längs Marstrandsvägen och har förutom golf en pool, bastu och gym.

Lycke golf- och countryclub ligger inte långt därifrån. I samarbete med golfklubben erbjuder Tofta Herrgård mat och boende.

Lökeberg golfklubb erbjuder en snabbspelad och om växlande bana.

Lysegårdens golfklubb i Romelanda är perfekt för dig med husbil eller husvagn då ställplatser finns vid golfklubben.

Kungälv Kode golfklubb har ett par sex-hål som av tidningen Svensk Golf utsetts till ett av Sveriges 100 bästa hål.

Lunna golf hittar du i Kode, nära Ingetorpssjön. En 18-hålsbana anlagd 1988.

Bollestad golfklubb, utanför Ytterby på väg mot Marstrand, är en liten men trevlig klubb.

5. Fiskeäventyr

I Kungälvs kommun finns fantastiska möjligheter till sportfiske. Vida känt är det kustnära fisket efter havsöring för att inte tala om de makrillstim som kommer in i fjordarna under sommarmånaderna. Ute till havs kan du ägna dig åt djuphavsfiske och har du tur får du torsk och sej på kroken. Givetvis finns flera sjöar med fina fiskevatten om du suktar efter gädda, abborre och gös. För insjöfiske i Svartedalen krävs fiskekort. Dessa finns att köpa bland annat på www.fiskekort.se/svartedalsfiske. För mer information om bokade fisketurer till havs se: www.sodrabohuslan.com

6. Upptäck skärgården med båt

Gunnars Båtturer & Charter tar dig ut bland öarna i den bohuslänska skärgården. Reguljärtrafiken tar dig mellan de olika öarna. Packa strandväskan och njut av en, eller kanske två, öar under en dag. Upptäck en egen badstrand, hoppa från hopptorn, gå upp på Brattöns topp och se mufflonfår på Dyrön. Åk från Rökan till Dyrön där du hittar både badplats, minigolf, lekplats, matbutik och restaurang. Här finns också bastu med vidunderlig havsutsikt att hyra. Eller åk från Rörtången till Älgön, via Brattön och Lövön. Planera din utflykt med hjälp av Västtrafiks reseplanerare.

7. Sekelskiftesdagarna på Marstrand

Låt dig förflyttas tillbaka till tiden runt förra sekelskiftet genom att besöka Sekelskiftesdagarna på Marstrand 5-7 augusti. Sekelskiftesdagarna är Marstrands näst största evenemang efter Match Cup, och har runt 15 000 besökare. Det är ett folklustspel där besökare möter kungen, baderskor, shirehästar, trollkonstnärer, jonglörer och interaktiv teater.

8. Vandra i Svartedalen

Svartedalens vildmarksområde är ett populärt turistmål som sträcker sig över flera kommuner. Området är känt för sin storslagna natur med djupa skogar, en rik flora och fauna samt ett flertal vackra sjöar.

9. Besök de historiska fästningarna

Kungälvs kommun stoltserar med två historiska fästningar, Bohus fästning i Kungälv och Carlstens fästning på Marstrand. Båda rymmer en spännande historia och historiens vingslag är påtagliga när man vandrar runt på fästningsområdet. Såväl Bohus fästning som Carlstens erbjuder guidade turer och flera spännande evenemang under sommaren.

LÄS MER:Vandra omkring i sommar – KP tipsar om 10 fina platser

LÄS MER:Fiske handlar inte bara om kilon – det är en helhetsupplevelse

ANNONS