Det här avgör om tidsplanen för arbetet håller

Arbetet med Nordre älv-bron går som planerat och i den bästa av världar blir arbetet på den klart innan årsskiftet.
– Men det är inte säkert vi hinner lägga det sista lagret asfalt som planerat, säger Andreas Hellström, projektledare på Trafikverket.

ANNONS
|

I början av oktober lades trafiken på bron om ännu en gång och numera pågår arbetet mest i mitten av bron, där man arbetar med mittbarriären, belysning och beläggning. Sträckan ska även få ny belysning, nytt räcke och bullerskydd.

– Nu arbetar vi med ytskiktet och fogar i mitten annars är 80 procent av budgeten upparbetad. Av en budget på 350 miljoner är 300 nu använda, säger han.

Nya busskörfält och förstärkning

Arbetet som påbörjades förra våren syftade till att göra busskörfält på bron och förstärka bron så att den klarar tung trafik.

LÄS MER:Nu är brospannet på plats på Nordreälvbron: ”Allt gick som planerat”

LÄS MER:Andra brospannet på väg – sätts på plats i helgen

– Och nu har vi en bro som inte bullrar, en bro som inte kommer att behöva underhållas nämnvärt på 50 år, och en bro som inte behöver stängas av när det kommer tunga transporter, den har full bärighet. Det blir också full framkomlighet för bussarna, vilket är bättre för bilisterna.

ANNONS

Man ska även montera räcken i marken på norra och södra sidan av bron. När bron är klar kommer den att ha tre körfält i vardera riktningen, varav ett för kollektivtrafiken.

– Folk tror att det har varit kapacitetshöjande arbeten vi gjort men det kommer vara lika många körfält som innan, säger Andreas Hellström.

LÄS MER:Efter nattarbete – nu är brospannet på plats

LÄS MER:Broarbetet kan bli klart tidigare

LÄS MER:Busskörfält över bron på gång

Prognosen nu är att man ska vara klar med arbetet på bron och släppa på trafiken innan årsskiftet.

Hinner ni klart till årsskiftet?

– Det är inte säkert, och då hinner vi inte lägga det sista lagret asfalt som vi planerat göra våren 2022.

För ett par veckor sedan regnade två veckors arbete bort. Men är vädret med projektet har Andreas Hellström stora förhoppningar om att arbetet ska vara klart i tid.

ANNONS