Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Villa Maritime i Marstrand har fått ett stort antal avbokningar på grund av osäkerheten kring coronaviruset. Arkivfoto: Charlotte Gad Bild: Charlotte Gad
Villa Maritime i Marstrand har fått ett stort antal avbokningar på grund av osäkerheten kring coronaviruset. Arkivfoto: Charlotte Gad Bild: Charlotte Gad

"Det finns inget bättre ord än katastrof"

– För hotellets del är det katastrof, det finns inget bättre ord, säger Nils Carlsson, VD på Villa Maritime på Marstrand, ett av hotellen som har det svårt i coronatider.

Restaurangen på Villa Maritime går fortfarande någorlunda, men hotellet har bara cirka tio procents beläggning.

– Det är inga företagsevent, inga bröllop eller 50årsdagar. Alla event är inställda i Marstrand. Sillens helg är avbokad. Match cup har de inte beslutat om än. Det är sådana event som drar övernattningar till Marstrand. Det är samma för alla, kanske ännu värre för en del. Utan hjälp utifrån är det inte många hotell som klarar sig, säger Nils Carlsson, som har försökt dra ner på kostnaderna så gott det går.

Permitterat de anställda

- Vi har permitterat de anställda vi har. Timanställda och sommarjobbare kan vi inte ge några besked. Hyresreduktion får vi diskutera med vår fastighetsägare. Så får vi se om det kan bli anstånd med hyran eller reduktion. Kungälvs kommun har agerat snabbt med avgifter som är borttagna, det ska de ha en eloge för.

Tofta Herrgård har också tappat det mesta av sina bokningar.

Tappade allt i mars

– På två dagar i mitten av mars avbokade 95 procent av företagen sina bokningar de kommande två månaderna, och 80 procent av privatbokningarna, säger delägare Petter Karlander, som har fått permittera fem anställda till 40 procent.

- Vi är en liten anläggning som har hållit på länge och har lite i buffert. Men man får hoppas att det blåser över. Juli och augusti kanske kan bli bra, men det är för tidigt att säga.

Fars Hatt i Kungälv har också drabbats hårt.

– Det är som för besöksnäringen i stort. Hela våren och sommaren är avbokade. Men vi har öppet som vanligt och följer restriktionerna. Vi hyr ut lite till folk som behöver jobba och till lite strögäster. Det tickar på i lugn takt, säger ägare Ulla Norbäck.

Ställer om

Även Fars Hatt har korttidspermitterat personalen i olika grad.

Vad tror ni om framtiden?

– Vi försöker ställa om verksamheten och anpassa oss. Nu ställde de in bland annat Gothia cup. Då blev vi om möjligt ännu mer oroade. Jag skulle som alla andra vilja ha en kristallkula och se hur det blir framåt. Vi är inte som industrin som kan producera ikapp efteråt. Det som är förlorat är förlorat, säger Ulla Norbäck.

KP har även sökt Grand Hotel på Marstrand, som inte har gått att nå, och Havshotellet på Marstrand, som inte vill svara på frågor.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.