”Det är en enda röra” – Kungälvsborna om regeringskrisen

Under måndagen avsattes Stefan Löfvens regering genom en misstroendeomröstning och det har pratats och skrivits mycket om regeringskrisen sedan dess. Kungälvs-Posten gav sig ut på gatorna för att se vad Kungälvsborna hade för tankar och känslor.

ANNONS
|

Det är en mulen och grå tisdag dagen efter att Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet röstat igenom en misstroendeförklaring mot Stefan Löfvens regering. De Kungälvsbor som vi ändå möter ute på gator och torg tycker de flesta att hela krisen känns onödig.

Rasha Riad Sandén, 45 år, tycker att alla politikerna borde varit mer villiga att kompromissa och hitta en lösning utan ett så drastiskt medel.

– Om de verkligen hade velat komma överens så hade de kunnat det. Nu var det partier som kämpade för att avsätta bara för att de skulle kunna se det som en seger och säga ”vi kan fälla regeringen”, menar hon.

ANNONS

Rasha Riad Sandén säger att hon främst syftar på SD, M och KD. När det gäller Vänsterpartiet och frågan om marknadshyror, som drog igång hela processen, tycker hon att det är en viktig fråga i sig men att det här inte är sättet att hitta en lösning.

– Det handlar om tre miljoner hyresgäster som inte kommer ha råd att hyra om de flyttar. Det är en klassfråga verkligen, men det går att kompromissa här om alla partier vill det, säger hon.

Christian Mattson, 69 och Lillian Fingal, 68, säger att de har pratat en del om krisen under dagen.

– Det är ju väldigt komplicerat och det är svårt att sammanfatta vad man känner kring det, säger Christian Mattson

– Det är begripligt att det händer men mycket svårt att lösa, fyller Lillian Fingal i.

Christian Mattson är framför allt upprörd över de partier som röstat för att fälla regeringen trots att de egentligen inte håller med Vänsterpartiet i sakfrågan.

– De partier som står bakom det här med marknadshyror men gör så här ändå! Det är ohederligt, säger han.

Lena Bjurström, 62, som sitter i Kungälvs kommunfullmäktige för Centerpartiet säger att upprinnelsen inte är tydlig nog för att försvara så här mycket turbulens tätt inpå valet 2022.

– Det kommer bara kosta en herrans massa skattepengar och de som vinner kommer ändå inte hinna göra något innan nästa val, säger hon.

Dessutom tror inte Lena Bjurström att ett omval kommer att lösa grundproblemet.

– Det kommer ändå bli svårt att bilda en ny regering med tanke på de ståndpunkter som partierna håller idag, säger hon.

Det finns även en risk att det är svårt att få ut folket till vallokalerna när ett omval sker så snart innan nästa regelbundna val. Morgan Larsson, 80, säger att han inte kommer gå och rösta vid ett eventuellt omval då det inte känns värt när det är så tätt mellan valen. Han är heller inte är förvånad över att det nu blivit en kris.

– Det har ju varit på väg att brista ända sedan förra valet, säger han.

– Det är en enda röra. Det är ingen som vill ge sig och då har det blivit som det blivit.

Alla håller dock inte koll på krisen. Många som vi pratar med har ingen stark åsikt eller har varit för upptagna för att ha koll på den politiska utvecklingen.

En av dem är Azad Malla, 46. Han säger att han har haft fullt upp med vardagen och inte haft tid att sätta sig in i regeringskrisen. Dessutom tycker han inte att det spelar så stor roll vem det är som sitter i regeringen.

– Det är samma sak i slutändan, det förbättras inte här i Sverige oavsett. Det är knappt någon skillnad beroende på vem som har makten, säger han.

ANNONS