Efter vaccineringen ser Linda Löfgren fram emot att få träffa sin pappa som är i riskzon.
Efter vaccineringen ser Linda Löfgren fram emot att få träffa sin pappa som är i riskzon. Bild: Tove Christensen

”Det är för en bra sak, något man borde fått gjort tidigare”

På Kontakten kunde besökare som vanligtvis står långt ifrån sjukvården vaccinera sig mot Covid-19 under måndagen. Detta gjordes samtidigt som det serverades lunch.

ANNONS
|

Under måndagen fick Kontaktens besökare vaccinera sig mot Covid-19. Västra Götalandsregionen har ett pågående arbete med att nå utsatta grupper genom att samarbeta med bland annat trossamfund och civilsamhället. I arbetet ingår att sprida fakta om vaccinet och information om tid och plats för tillgängliga vaccineringar.

– Vi nappade direkt, jag tror inte många av våra gäster kommer iväg för vaccinering. Det kommer närmare dem, säger Lennart Åkerlund, föreståndare för Kontakten.

Han menar att en del av besökarna är personer som till exempel vårdcentraler vanligtvis har svårt att nå men som är frekventa besökare hos Kontakten.

ANNONS

– Det är ett sätt att komma till dem man inte når annars, säger han.

Anneli Magnusson, distriktssköterska, är del av Bräcke diakonis mobila team för vaccinering.
Anneli Magnusson, distriktssköterska, är del av Bräcke diakonis mobila team för vaccinering. Bild: Tove Christensen

Det är Bräcke diakoni som ansvarar för vaccineringen, ett uppdrag de har fått av Västra Götalandsregionen. Under dagen har ett mobilt team varit i Ale, Kungälv och Partille. Anneli Magnusson, distriktssköterska, är en del av teamet och berättar att de har med sig 180 doser.

– Det är bättre att ha med för mycket än för lite, säger hon.

Lennart Åkerlund, föreståndare på Kontakten.
Lennart Åkerlund, föreståndare på Kontakten. Bild: Tove Christensen

Under lunchen vaccinerade sig 13 personer. Lennart Åkerlund berättar att vissa av besökarna redan är fullvaccinerade. Av de besökare han har pratat med inför vaccineringen så har de flesta varit positivt inställda.

– Det är en liten del som vi pratat med som är negativa, säger han.

Linda Löfgren ser fram emot att bli vaccinerad.
Linda Löfgren ser fram emot att bli vaccinerad. Bild: Tove Christensen

En av de som är på plats under lunchen för att vaccinera sig är Linda Löfgren. Det är bland annat den goda maten som gör att hon ofta kommer hit. Hon ser fram emot att pandemin släpper och hoppas vaccinet är en del av det.

– Jag hoppas det kommer gå bra, jag har aldrig reagerat på vaccinationer tidigare, säger hon inför sin första dos.

Hon önskar dock att hon hade fått det tidigare då hennes pappa ingår i en riskgrupp. Utöver det har hon inte tänkt så mycket på det, men under väntan på Kontakten känns det lite pirrigt.

– Man tror att man är Superman. Men det är för en bra sak, något man borde fått gjort tidigare, säger hon.

Thomas Gabrielsson har försökt vaccinera sig hela våren och under måndagen var det dags.
Thomas Gabrielsson har försökt vaccinera sig hela våren och under måndagen var det dags. Bild: Tove Christensen

Även Thomas Gabrielsson är på plats för att äta lunch och vaccinera sig. Han har försökt få vaccinationstid under våren men det har varit fullbokat. När han är fullvaccinerad tror han inte att så många av hans vanor kommer förändras.

– Det blir vanliga dagar, jag ska inte resa. Så känner man sig säkrare också, säger han.

Kontakten

Kontakten är en mötesplats, även kallat Kyrkornas omsorgscentrum, som drivs av föreningen Hela Människan Kungälv. För en mindre summa pengar erbjuder de lunch. Föreningen är ett samarbete mellan Kungälvs kommun, Kungälvsbostäder, Equmeniakyrkan, Pingstkyrkan och Svenska kyrkan. Kontakten finns till för människor i utsatta situationer så som de som upplever ensamhet, missbruk, psykisk ohälsa och ekonomisk kris.

Källa: Svenska kyrkan Kungälv Kontakten

ANNONS