På Stray dog tatoo tar Mattias Andersson emot både Kungälvsbor och mer långväga kunder.
På Stray dog tatoo tar Mattias Andersson emot både Kungälvsbor och mer långväga kunder. Bild: Benedikta Cavallin

Den första tatueringen förändrade Mattias liv

En gång var det bara sjömän och bråkstakar som tatuerade sig. Idag är det vem som helst och alla möjliga. För Mattias Andersson på Stray dog Tatoo har tatueringen blivit både hans jobb och passion.
– Det handlar om en vilja att uttrycka sig, säger han.

ANNONS
|

Lokalen på Bultgatan i Rollsbo ser ut som en klassisk tatueringsstudio, anno 1960, inredd med gamla möbler och tapetserad med teckningar på skepp, blommor, seriefigurer av olika slag och mycket, mycket mer.

– Så här såg det ofta ut förr hos tatuerare, förklarar Mattias. Jag är ganska traditionell av mig. Det tog också lång tid innan jag började rita på paddan, men nu har jag förstått att det finns fördelar.

Den första är speciell

Mattias har varit tatuerare på heltid i närmare tio år och för hans del innebär heltid verkligen heltid. Utöver familjen lägger han all sin tid på intresset. Bara alla bilder på väggarna har säkert tagit hundratals timmar att rita. De kallas flashar och fram till slutet av åttiotalet brukade kunder välja sina tatueringar bland färdiga motiv i studion.

ANNONS

LÄS MER:Visa oss din tatuering!

I dag har de allra flesta med sig en egen bild eller åtminstone en idé om vad de vill ha. Många tatuerar till exempel in namnen på sina barn, bilden på en hund de förlorat, eller något annat minnesvärt. En av Mattias kunder har GPS-koordinaterna till sitt sommarställe. Nästa gång han kommer vill han ha receptet på mammas pannbiff på armen.

För Mattias Anderssons del var det hans första tatuering som fick honom att välja yrket. Eller snarare hans första tatuerare.
För Mattias Anderssons del var det hans första tatuering som fick honom att välja yrket. Eller snarare hans första tatuerare. Bild: Benedikta Cavallin

Den första tatueringen är för många speciell.

– Det handlar om att vilja uttrycka sig, säger Mattias. Tatueringar har en läkande kraft.

Tatuerade sig själv

För Mattias del var det hans första tatuering som fick honom att välja yrket. Eller snarare hans första tatuerare.

År 2003 var Mattias nära att mista livet i en operation som gick fel. Pengarna han fick ut på försäkringen lade han på att resa till Thailand och på att tatuera en drake över ena armen. Mattias och tatueraren kom bra överens och mot alla regler fick Mattias tillåtelse att själv göra en tatuering på sin fot. Det blev en liten stjärna och texten Don’t be cruel.

– Jag bestämde mig inte då, men det var ett frö som såddes, berättar Mattias. Hemma i Sverige hittade jag en kompis som också var intresserad av tatuering och sen har det rullat på.

Tatueringar förbrödrar

Mattias arbetar visserligen ensam i sin studio, men tatuerare är inget ensamyrke. Att göra en tatuering kan ta många timmar och då hinner samtalen bli djupa. Det finns också en stark gemenskap tatuerare emellan och Mattias har vänner över hela världen. Faktiskt har han även kunder över hela världen. I studion på Bultgatan har han tagit emot såväl tyskar som engelsmän och sydeuropeer.

– En av mina mest långväga kunder kom från Italien. Jag protesterade först och sa att det finns jättebra tatuerare i Italien men killen ville prompt komma till mig och det ska jag förstås vara glad över, berättar Mattias.

Bland sina egna bilder har Mattias också hängt en raritet, ritad av tatueringslegendaren Dock Forest 1962.
Bland sina egna bilder har Mattias också hängt en raritet, ritad av tatueringslegendaren Dock Forest 1962.

Kanske världens mest tatuerade folk?

En gång i tiden var tatueringar förbehållet sjömän, bråkstakar och prostituerade.

– Efter löning och när båtarna gick i hamn stod folk i kö utanför tatuerarna i Nyhamn, berättar Mattias. Men det dåliga ryktet har tvättats bort. Idag är folk tatuerade i alla kretsar i samhället. Om folk ångrar något med sina tatueringar brukar det vara att de inte är tillräckligt stora.

Tatueringstrenden finns över hela världen, men vi svenskar är definitivt mer tatuerade än den genomsnittliga världsmedborgaren. Det sägs till och med att Stockholm är världens mest tatuerade stad.

– Har man väl börjat tatuera sig blir det lätt att man fortsätter, säger Mattias. Idéerna och möjligheterna är ju så många!

Den tatuering som kanske förändrade Mattias liv.
Den tatuering som kanske förändrade Mattias liv. Bild: Benedikta Cavallin

ANNONS