Delat båtägande – nytt koncept på Instön

Delningsekonomin har så smått börjat bubbla i båtbranschen. Boatsharing-företaget Agapi Boat Club är sedan några år etablerat i Stockholm, England och vid Medelhavet. Nu finns det också i Marstrand.

ANNONS
|

Den första båten i företaget Agapi Boat Club Marstrand ligger redo i hamnen på Instön. Med den ska medlemmarna kunna njuta av ett bekymmersfritt båtliv och slippa tänka på allt som ett eget båtägande för med sig, till exempel båtplats, sjösättning, upptagning, vinterförvaring och reparationer.

Bakom den nystartade satsningen står paret Christian Arvidsson och Linda Ståhlberg Arvidsson från Ytterby. De är nyblivna franchiseföretagare i Agapi Boat Club och hoppas på en framtid där allt fler väljer delat båtägande.

– Dels för att det är praktiskt, man slipper allt arbete som en båt innebär, dels för miljön skull. Hållbarhet är en viktig del i konceptet och ett hållbart båtägande kommer att bli allt viktigare i framtiden. Vi tror att ligger rätt i tiden att satsa på delat båtägande nu. Många vill ha båt och kunna ge sig ut, men det är väldigt svårt att få tag på båtplats, säger Christian Arvidsson.

ANNONS

Båten i Instö hamn är 7,80 lång och av företagets egna märke Agapi 800. Den är helt ny och har har två rejäla kojplatser. Med en toppfart på 50 knop hinner medlemmarna en bra bit på en dagstur eller en helg.

Fler hamnar att välja på

Konceptet innebär att man köper ett medlemskap och kan sedan boka klubbens båtar så ofta man vill. Medlemmarna kan boka båtar i alla hamnar som ingår, både i Sverige, Storbritannien, Spanien, Grekland och Finland. Kostnaden för medlemskapet beror på hur stor båt du vill ha. För båtar i storlek som den på Instön kostar medlemskapet 55 000 kronor om året.

Hur tänker ni att målgruppen ser ut?

– Det kan vara båtmänniskor som tröttnat på allt arbete med egen båt eller de som funderar på att skaffa egen båt i den här prisklassen. Då är detta ett billigare alternativ, men som 25-åring kanske man inte har den möjligheten, säger Linda.

Innan man som ny medlem får ge sig ut på havet ensam får man en grundlig genomgång om hur båten fungerar och vilka regler som gäller. Man måste också ha förarintyg, skepparexamen eller mångårig båterfarenhet. Saknar man det finns möjlighet till utbildning inom klubben. Kraven på medlemmarna är skötsamhet och varje båttur avslutas med att man ställer i ordning båten noga efter sig.

– Detta är inte en båtuthyrning, det är viktigt att veta. Klubben erbjuder en premuimtjänst där medlemmarna får tillgång till nya båtar i toppskick. Som medlem ska du mötas av en ren, fräsch båt där allt är välskött in i minsta detalj.

Hur många kan dela båt utan att det blir trångt på bokningslistan?

– Det är viktigt att man verkligen får god tillgång till båten, så man kan inte vara tio medlemmar på samma båt. Max tre, fyra skulle jag säga. När vi får fler medlemmar så skaffar vi fler båtar. Men nu börjar vi i liten skala så får vi se, säger Linda och Christian.

Agapi Boat Club startades av Peder Asplund i Stockholm 2017. En av företagets grundtankar är att få in mer delningsekonomi båtbranschen som ett mer hållbart sätt att dela på resurser.

I Sverige har klubben cirka 300 medlemmar och deras båtar finns i tolv svenska fritidsbåthamnar. Företaget har båtar i ytterligare fyra länder och på västkusten finns deras verksamhet i Tanum Strand, Näset och på Instön.

ANNONS