De vill bryta tabu och tystnad kring psykisk ohälsa

Att vara anhörig till en person med psykisk ohälsa eller missbruk kan vara tufft och slitigt, men är inget man ska skämmas för. Det menar anhörigkonsulenterna Stefan Sarajärvi och Mari-Therese Bokvist, som hoppas på stor uppslutning när kommunen arrangerar Anhörigdagen på Mimers hus nästa torsdag.

ANNONS
|

Med start 15.00 torsdag 6 oktober bjuder kommunen på fem späckade timmar, som inleds med att Stefan Sarajärvi och hans kollega Elin Samuelsson pratar om medberoende och stigmatisering av psykisk ohälsa och missbruk.

Just psykisk ohälsa och missbruk står i fokus denna anhörigdag, som förhoppningsvis ska leda till ökad kunskap och fler kontakter för anhöriga, som ofta känner sig ensamma i sin situation.

– Fortfarande finns mycket tabu och stigma kring de här frågorna, så vi tänker att Anhörigdagen blir ett bra tillfälle att lära sig lite mer om ämnena och se att man inte är ensam, säger anhörigkonsulenterna Stefan Sarajärvi och Mari-Therese Bokvist, som hoppas att fler anhöriga ska våga prata om sin situation.

ANNONS

Om medberoende

Under sin föreläsning kommer Stefan och kollegan Elin bland annat att prata om medberoende – hur man ska förhålla sig till sin anhörige för att inte gynna missbruket.

– Det är lätt att falla in i beteenden och mönster som man tror hjälper den som är beroende, men som egentligen bara gör att man undanröjer hinder och konsekvenser som kanske egentligen skulle vara det som skulle få en person att börja se över: Vad gör jag egentligen med mitt liv, är det så här jag vill leva?, säger Stefan Sarajärvi och betonar att medberoende är ett viktigt ämne att beröra.

Missriktad hjälp

Det kan till exempel handla om att en förälder går in och betalar hyran och maten för ett vuxet barn med ett missbruk, som innebär att alla pengar går till droger.

– Man gör det i all välmening och det är fint i grunden, men i det långa loppet betyder det att den närstående kan fortsätta med sitt missbruk. Här försöker vi jobba med att man ska tänka till och kanske införa lite motprestationer: ”Ja, jag betalar hyran om du söker hjälp hos kommunen.” Vi vill absolut inte skuldbelägga medberoende, bara visa att hjälpen kan bli lite missriktad, säger Stefan Sarajärvi.

Självmord bland äldre

Under Anhörigdagen kommer också geriatrikprofessorn Gösta Bucht att, via länk från Umeå, hålla en föreläsning på temat ”Äldres psykiska hälsa – ensamhet och kognitiva sjukdomar”.

– Gösta kunde tyvärr inte resa ner till oss men han är med live. Vi tycker att det här är en viktig föreläsning, eftersom den psykiska ohälsan ökar bland äldre och man kan se rent statistiskt att många äldre män begår självmord. Det finns en tradition av att inte prata om att man mår dåligt och kanske känner man inte heller till den hjälp som finns att få.

Tips kring ätstörningar

Under kvällen arrangeras även en föreläsning på temat ”Att vara anhörig till någon med bipolär sjukdom” med Anna Svensdotter från Bipolärmottagningen på Sahlgrenska.

Anhörigdagen avslutas med ”Uppdrag frisk – om ätstörningar”, med Katerine Arvidsson och Felicia Jernberg från organisationen Frisk & Fri från Göteborg.

– Generellt sett i samhället idag har vi ett ganska ätstört beteende med mycket prat om mat. Här vill vi ge anhöriga lite tips om hur man kan förhålla sig och stötta den som är sjuk, säger Stefan Sarajärvi.

Starkare tillsammans

På Anhörigdagen medverkar också flera föreningar i Mimers entréhall – bland andra Ångestsyndromsällskapet i Göteborg, OCD-förbundet, Spelberoendes förening, NSPH- nationell samverkan för psykisk hälsa, kommunens boendestöd och lokala anhörigföreningen Handen.

– Tanken är att erbjuda folk möjlighet att träffa olika organisationer där man kan få ytterligare stöttning.Vi vill visa att tillsammans blir vi starkare och kan utbyta tankar, konstaterar Stefan Sarajärvi och Mari-Therese Bokvist.

LÄS MER:Jeanettes ångest förvärrades av rökningen på psykiatrin

LÄS MER:Fortsatt satsning på Familjehuset i Ytterby

LÄS MER:”En väg in” för barn och unga med psykisk ohälsa

Anhörigdagen på Mimers hus

• Arrangeras torsdag 6 oktober 15.00-20.00.

• Årets tema är psykisk ohälsa och missbruk .

• Kostnadsfria föreläsningar men anmälan krävs.

• Deltagare som inte har anmält sig släpps in i mån av plats.

• Du kan läsa mer på www.kungalv.se/anhorigdagen2022.

Källa: Kungälvs kommun

ANNONS