Flyktingströmmar från Ukraina. Nu kan de som vill hjälpa till registrera sig på Kungälvs kommuns hemsida.
Flyktingströmmar från Ukraina. Nu kan de som vill hjälpa till registrera sig på Kungälvs kommuns hemsida. Bild: STEFAN BERG

De som vill hjälpa flyktingar kan registrera sig hos kommunen

Den som har rum åt flyktingar eller på annat sätt vill hjälpa till kan fylla i ett formulär på kommunens hemsida.
– Vi kommer att behöva de insatserna, säger kommundirektör Haleh Lindqvist.

ANNONS
|

På kommunens hemsida finns det sedan fredag morgon ett formulär som man kan fylla i om man vill hjälpa till med boende eller annat åt flyktingar.

– Vi har varit i kontakt med Migrationsverket som inte kan hantera förfrågningar och förslag från privatpersoner. Eftersom det finns en stor vilja att hjälpa till vill vi ta vara på den kraften, säger Haleh Lindqvist.

Redan under första dagen som formuläret har varit uppe har det kommit in 25 erbjudanden om boenden och hjälp. De som fyller i formuläret kan dock inte räkna med att få återkoppling direkt.

– Så som läget är nu, vet vi att vi kommer att behöva privata hjälpinsatser. När vi hamnar i den situationen vill vi redan ha beredskap så att vi inte då behöver starta från noll. Så nu sammanställer vi uppgifterna för det tillfälle när läget förändras och vi behöver den hjälpen, då kommer vi att återkoppla till de som har skrivit upp sig, säger Haleh Lindqvist.

ANNONS

Hon ser dessutom flera fördelar med att flyktingar kan bo hos privatpersoner.

– Om en nyanländ kommer till ett hem så går språkinlärningen fortare. Bor de till exempel hemma hos en familj, så har dessa en lokalkännedom, de kan lagar och kultur och allt praktiskt. Det är som när man är på språkresa och bor hemma hos en engelsk eller tysk familj, man lär sig mycket mer på det sättet. Det är mycket annorlunda mot att hamna på en anläggning där alla pratar samma språk, säger Haleh Lindqvist.

Är det många som har hört av sig till kommunen och erbjudit hjälp?

– Det har kommit frågor till våra politiker. Därför har vi känt att vi måste strukturera det här arbetet och ta tillvara de här krafterna.

I onsdags fick kommunen, liksom övriga kommuner i Västra Götalandsregionen, i uppdrag att inventera hur många platser kommunen själv har till förfogande för eventuella flyktingar.

– Vi har svarat länsstyrelsen att vi har 30 platser för närvarande. Vi letar också efter fler lokaler som kan vara lämpliga. Den här flyktingvågen skiljer sig från den som kom 2015. Nu kan det komma spädbarn, och de boenden som vi har måste vara anpassade för barnens behov. Det finns andra krav, och det är det vi håller på att jobba med. Vad ska boendena innehålla, vad ska de få för stöd, och så vidare.

Det finns fler frågor än bara just boendet att reda ut.

– De barn som kommer har rätt till skola och förskola. Vi måste kunna kommunicera med dem. Alla pratar om boenden, men det är mycket annat som också måste ordnas, säger Haleh Lindqvist.

LÄS MER:Jimmy är tillbaka från Polen – med 98 ukrainska flyktingar

LÄS MER:Kommunen inventerar bostäder åt flyktingar

LÄS MER:Kungälv har ännu inte fått förfrågan om flyktingar

ANNONS