Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

De lever familjeliv på Youtube

I flera år har familjen Reinhold från Kungälv lagt upp filmer och delat med sig av sitt vardagsliv. I dag har de hundratusentals följare och vill vara en motpol till hat på nätet.
– Vi försöker väva in sjysta budskap, säger Jennifer Reinhold.

I ett hus i Olseröd bor Jennifer, Robin, Hailey och Chloe Reinhold. På många sätt är de en helt vanlig familj som åker på fotbollsskola, är i stallet och tittar på Harry Potter. Skillnaden är att de lägger ut delar av sitt liv på Youtube.

– Det är utelämnande på ett sätt men samtidigt så är det 12 minuter av 24 timmar som vi väljer ut och visar upp, säger Jennifer Reinhold.

”En risk man tar”

Hon är 29 år och har bloggat sedan 2007. Efter att ha hoppat av lärarprogrammet och sedan tagit examen som hälsovetare funderade hon på vad hon skulle göra yrkesmässigt.

– Jag har alltid varit intresserad av att jobba socialt och med pedagogik. Jag funderade på om jag skulle jobba med det eller om jag skulle satsa på sociala medier, det är ju en risk man tar, säger hon.

Jennifer och hennes man Robin diskuterade saken men bestämde sig för att prova. 2016 lade de ut ett filmklipp som fick stor spridning.

– Det var Hailey som kom hem en dag och ville prova glassar. Hade det inte varit för henne hade det nog inte blivit Youtube, säger Robin Reinhold.

Växte snabbt

Filmen som lades ut var just ett glasstest och i skrivande stund har den över en halv miljon visningar. På många andra filmklipp har de runt 100 000 visningar.

– Kanalen växte väldigt snabbt efter det, säger Robin.

I dag är Hailey sex och ett halvt år och tillsammans med lillasystern Chloe, 3 år, syns hon på de flesta av filmerna.

– Vi får ofta frågan om hur barnen påverkas och det kan vi ju inte säkert veta, men vi skulle aldrig filma våra barn på något förnedrande sätt eller om de inte vill. Den dagen de säger att de inte vill slutar vi såklart, säger Jennifer Reinhold.

En del av livet

Robin och Jennifer menar att sociala medier är en del av livet i dag och att det viktigaste är att hantera det på ett bra sätt.

– Det är många föräldrar som inte har koll på eller förstår vad barnen gör på nätet, säger hon.

En drivkraft för paret är att kunna påverka barn och unga som tittar på filmerna. Ibland pratar de om psykisk ohälsa, att tro på sig själv och att våga vara den man är.

– Det är mycket näthat och provakation på Youtube, vi vill vara en bra kanal och väva in sjysta budskap, säger Jennifer.

Men framför allt är det vardagslivet som får ta plats i filmklippen: det är turer till stallet, mys med familjens marsvin och resor. 6-åriga Hailey tycker det är roligast att göra tester och ibland filmar hon själv.

– Jag har gjort en egen vlogg när jag var hos mormor och morfar, berättar hon.

Tröttnar ni nånsin på att visa upp ert liv?

– Ja, men vi gör inte vloggar varje dag. Det finns för- och nackdelar med allt och ibland har jag funderat på om det är bra. Men vi väljer ju hela tiden själva vad vi lägger ut och det är väldigt kreativt och roligt, säger Jennifer Reinhold.

Elvira Linderot

[email protected]

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.