Marion och Ingemar Larsson är upprörda över att skogen förstörs av motocrosskörning.
Marion och Ingemar Larsson är upprörda över att skogen förstörs av motocrosskörning. Bild: Benedikta Cavallin

De har fått skogen sönderkörd och vägbommarna saboterade

För att skydda skogen vid Bufferöds damm från motocrosskörning har skogsägarna Marion och Ingemar Larsson satt upp vägbommar. Gång på gång har dock bommarna utsatts för sabotage.
– Att någon gör så här anonymt gör mig ledsen, säger Marion Larsson.

ANNONS
|

Skogarna vid Bufferöds damm nära Hålta är ett populärt friluftsområde. Många tar sig hit för att promenera med hunden, plocka bär och svamp eller åka skridskor när det är is på dammen. Platsen har också kulturhistoriska anor.

– På 1700-talet fanns här en kvarn, berättar Ingemar Larsson. Du hittar lämningarna efter den uppe vid dammen.

På senare tid har dock turister och friluftsmänniskor fått sällskap i skogen av motocrossåkare. Deras framfart gräver djupa rännor i jorden. När marken väl är sönderkörd försvinner inte skadorna.

Ingemar Larsson konstaterar att vägbommen saboterats genom att någon spikat in spik i låset.
Ingemar Larsson konstaterar att vägbommen saboterats genom att någon spikat in spik i låset. Bild: Benedikta Cavallin

– Regnet förvandlar rännorna till gölar och de torkar inte upp. Då måste du ha stövlar om du vill du promenera här, säger Ingemar. Vi undviker själva att köra med motorfordon i skogen när marken är mjuk för att den inte ska ta skada, men motocrossåkarna tar ingen sådan hänsyn.

ANNONS

Det händer också att motocrossåkarna river ner gamla gärdesgårdar. Till och med lämningarna efter den gamla 1700-tals kvarnen har fått skador.

Spik i låset

Marion och Ingemar Larsson poängterar att de bara är glada över att det kommer besökare i skogen till fots. De gallrar regelbundet och har planterat in karpfisk i dammen för att den inte ska växa igen. Motorfordon i skogen är dock inte välkomna. För att markera att skogen är privat område har de satt upp vägbommar, men gång på gång har bommarna blivit utsatta för sabotage. Senast för ett par veckor sedan var det någon som bankade in spik i låset. Marion är konsthantverkare och hämtar mycket av sitt material i skogen, men på senare tid har hon inte velat gå dit eftersom åsynen av skadorna gör henne ledsen.

– Hade de kommit och knackat på kunde vi haft ett samtal om problemet, säger Marion Larsson. Att sabotera anonymt är bara fegt. Om det fortsätter måste vi polisanmäla.

Marion och Ingemar menar att föräldrar som köper en kross-motorcykel till sin ungdom nog behöver ha lite koll på var den används.

– Det finns kanske platser som lämpar sig bättre än vår skog, säger Ingemar. Då kan åkarna komma överens med markägarna om att få använda marken.

ANNONS