Ingemar och Amanda Hansson vid gårdsbutiken i Hållsunga
Ingemar och Amanda Hansson vid gårdsbutiken i Hållsunga Bild: Ebba Bergström

De får kommunens hållbarhetsstipendium

Hållsunga gård och skafferi i Kärna får kommunens stipendium för en hållbar utveckling.
– Det är jätteroligt och överraskande. Jag blev väldigt förvånad när de ringde, säger Amanda Hansson på Hållsunga gård.

ANNONS

Det är pappa Ingemar Hansson och dotter Amanda som driver gård och försäljning på Hållsunga tillsammans. Amanda Hansson hade själv nominerat gården till kommunens hållbarhetsstipendium.

– Jag skickade själv in en ansökan, men trodde kanske inte så mycket på det. Jag hörde att det var många som hade sökt, säger hon.

Men det var Hållsunga gård som fick kommunens stipendium på 10 000 kronor. I motiveringen nämns bland annat gårdens ekologiska odling och djurhållning, samt att man arbetar med hela kedjan från produktion till försäljning.

– Min pappa driver gården och jag har hand om försäljningen till direktkund. Det är kul att de uppmärksammar det, säger Amanda Hansson.

På gården odlar man spannmål, samt har mjölkkor och köttdjur. Mjölkproduktionen är krav-certifierad och djuren som går till köttproduktion går endast på gräsbete.

– Vi har mycket mark som det inte går att odla spannmål på, där kan det bara växa gräs och örter. Där låter vi djuren gå och äta, och omvandla växterna till energi. Utan djurhållning där hade vissa arter tagit över helt. Nu håller vi fler arter vid liv där. Det är inte lätt som konsument att veta allt det här, men vi kan bidra genom att prata med kunderna om det, säger Amanda Hansson.

Det är hon som står för gårdsförsäljningen.

– Jag tar till vara på frukt och bär och förädlar det utan mellansteg. Det finns så mycket äpplen och annat som man kan ta tillvara som annars hade gått till spillo. Än så länge är det en ganska småskalig försäljning, men ambitionen är att det ska växa i framtiden.

Där kommer stipendiet på 10 000 kronor väl till pass, menar Amanda Hansson.

– Vi vill kunna utvecklas och förädla mer i framtiden. Men då krävs det investeringar, så de här pengarna kommer till stor nytta. Så det är roligt att få pengarna, men framför allt är det roligt att det uppmärksammas och att kommunen över huvud taget har ett stipendium för hållbarhet att dela ut.

ANNONS