Mattias Bergman och Andreas Utterström har producerat podden Livet och kexen, om kexfabrikens historia.
Mattias Bergman och Andreas Utterström har producerat podden Livet och kexen, om kexfabrikens historia. Bild: Magnus Norman

De berättar kexfabrikens historia i poddserie

Hotet från hemmafruarna, kexen på Andrées luftballong och produkter med tequilasmak. Det är några av de saker som tas upp i Andreas Utterströms och Mattias Bergmans nya poddserie om kexfabriken. Men mest handlar det om människorna som har jobbat där.

ANNONS
|

Andreas Utterström och Mattias Bergman har på uppdrag av Orkla producerat en poddserie, Livet och kexen, som berättar kexfabrikens historia i Kungälv. I kexfabrikens digra arkiv har de hittat spännande händelser och personer som de kommer att presentera för lyssnarna i 20 avsnitt.

– Det är ett otroligt spännande projekt att jobba med. Min erfarenhet är att det alltid är spännande att intervjua folk om deras jobb. Det blir alltid bra. Den stora utmaningen här är att skildra 134 års arbete, från ångbåt till robotisering via två världskrig, säger Andreas Utterström.

LÄS MER:Podden är en bit historia – med extra fyllning

Det första kravet från Orklas sida gällde uttalet av ordet kex i podden.

ANNONS

– Det var det första och viktigaste vi fick lära oss i det här projektet. Nu framstår jag nästan som en galning här i Stockholm som säger tjex, men man får ta en för laget helt enkelt, säger Andreas.

Serien är på 20 avsnitt, men man hade kunnat göra många fler.

– Det vi har prioriterat genomgående är människorna och deras berättelser. Det som händer på styrelse- och ledningsnivå är väl intressant på sitt sätt, men här handlar det om livet på en fabrik, vad som händer människorna där, och i staden Kungälv, säger Mattias Bergman.

Singoalla och Ballerina

Avsnittens teman spänner över många aspekter av livet på kexfabriken, liksom över en lång tidsperiod. Det första avsnittet handlar om klassikerna Singoalla och Ballerina. I avsnittet intervjuas Bengt Ove Jonsson som jobbade i många år som produktutvecklare på fabriken, och har varit med om att utveckla minst 150 produkter.

Det första avsnittet i serien handlar om klassikerna Singoalla och Ballerina.
Det första avsnittet i serien handlar om klassikerna Singoalla och Ballerina. Bild: Tommy Feldth

– Eftersom fokus har varit på att lyfta fram medarbetarna var det här ett bra tillfälle att berätta hur komplicerat det är att storskaligt tillverka kex. Att få alla delar att klaffa är ett jättejobb. Det är det som Bengt Ove berättar så bra: hur man hittar en sylt som inte klibbar och hur man får till fyllningen till Ballerina. Det är krångligt, med många involverade, mycket pengar och leverantörer från olika länder. Allt det är ju spännande att berätta, säger Andreas.

Ett annat av de första avsnitten heter Hotet från hemmafruarna, och bygger på en rapport som en anställd skrev 1949, om att den största konkurrenten nu var hemmafruarna som bakade själva, efter att krigstidens ransoneringar hade släppt. Den som vill veta hur Göteborgs kex klarade den utmaningen får lyssna på avsnittet, men det kan avslöjas att bland annat skådespelerskan Christina Schollin hade en roll i lösningen.

Andrées luftfärd

I ett annat framtida avsnitt kommer man att berätta om att det både på Andrées luftfärd och på Nordenskjölds expeditionsresa till Sydpolen fanns kex från kexfabriken i Kungälv med i packningen.

– I dagboksanteckningar från Andréexpeditionen har de noterat att blandat med att de har käkat sälkött och annat som inte låter så trevligt så har de ätit Alberts kex från Göteborgs kex. Det avsnittet har vi inte gjort klart än, men det ska bli otroligt spännande att göra, säger Andreas.

Mattias poängterar dock att det inte bara är gamla historier, utan också mycket från senare tid.

– Vi tar upp saker som ett strömavbrott 1983, som gjorde att man fick stå och handveva maskinerna för att svenskarna skulle få sitt fika. Och en sådan sak som hur det känns i magen på en person som måste kasta 30 ton kex för att det har blivit fel på dem. Hur går det ens till? säger han.

Smak av tequila

Även om uppdraget kommer från Orkla har Andreas och Mattias fria händer.

– Vi berättar till exempel även om flopparna, som gick åt skogen. Det fanns bland annat någon produkt med smak av tequila. I efterhand kan man skratta åt det och tänka hur kunde någon tro på det här? Å andra sidan kanske inte alla hade trott att det skulle vara en succé att sälja ballerinafyllning på flaska, men det har varit en av de bästa produktlanseringarna på senare år, säger Andreas, som också har hittat dokument kring en tvist mellan företaget och en anställd.

– Det hittade jag av en slump i arkivet. Det är en tvist mellan en anställd och Göteborgs Kex från 1903. Det var ett litet guldkorn som låg i ett brunt kuvert med sigill på.

Vad hade ni för uppfattning om Göteborgs Kex innan ni började med här arbetet?

– Vi har ätit produkten såklart, som nästan alla svenskar. Jag har jobbat med personer från Kungälv som har haft sommarjobb på kexen, men annars hade vi nog en ganska rudimentär kunskap, säger Mattias.

Andreas kände till flera av produkterna innan, men minns en extra tydligt.

– Tom och Jerry-kexen. För mig är det som att åka tidsmaskin till 80-talets barnkalas. Med hyrda VHS-filmer och hårt sprejade luggar. Man har verkligen en relation till de här produkterna, säger han.

Livet och kexen-podden

Podcasten Livet och kexen kommer att gå att lyssna på på kungalvsposten.se. Det första avsnittet publiceras den 25 januari och sedan läggs ett nytt avsnitt ut varannan vecka. Avsnitten är 15-30 minuter långa.

Podden är producerad av Andreas Utterström och Mattias Bergman på uppdrag av Orkla och i samarbete med Centrum för näringslivshistoria.

ANNONS