Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Några i gänget bakom Vävra musik och kulturfestival:  Thord Tamming, Nina Blomgren, Jörgen Winkler, Ann Tyson, Leonardo Carmenati och Emilie Goller. Bild: Katarina Berg
Några i gänget bakom Vävra musik och kulturfestival: Thord Tamming, Nina Blomgren, Jörgen Winkler, Ann Tyson, Leonardo Carmenati och Emilie Goller. Bild: Katarina Berg

Dags för Vävrafestival – i år med begränsad publik

Till helgen arrangeras den fjärde upplagan av Vävra musik och kulturfestival som i huvudsak är till för folk i Vävra och deras vänner.
En kulturupplevelse som initiativtagaren Jörgen Winkler hoppas ska inspirera andra att också tänka i nya spännande banor.

I många år jobbade Jörgen Winkler som reporter på P4 Väst i Uddevalla. Nu är han en aktiv senior, som med liv och lust går in för att tillsammans med ett gäng andra eldsjälar få till den årliga festivalen på gården i Vävra, där han har vuxit upp och fortfarande bor med hustrun Ann Tyson.

– Vi hade en fin gammal lada och ville göra någonting för bygden. Lite gräv där du står, berättar han om hur han för fem-sex år sedan fick idén att starta den ideella Vävra musik och kulturförening, som vill vara en mötesplats för den lokala kulturen.

Vill uppmuntra andra

– Vi presenterade idén för några kompisar och sedan var det fler och fler som kom med i gruppen. Nu är vi ett gäng på 12 aktiva personer som jobbar med festivalen, säger Jörgen Winkler och visar runt i den fina gamla ladan som kommer att fyllas med musik 6 och 7 augusti.

– Vi har bara fixat lite ljud, ljus och städat undan lite så det är egentligen inte så märkvärdigt. Vävra växer på olika sätt så det är kul att se grannar och bekanta här. Jag skulle verkligen vilja uppmuntra andra med gårdar i kommunen att göra något liknande, att bilda nya föreningar ger en fin energi, menar Jörgen Winkler.

Är fortsatt försiktiga

Förra året blev festivalen digital. I sommar, när många har hunnit vaccinera sig, tas publik in men i begränsad omfattning.

– Vi försöker vara så försiktiga som möjligt och vi kommer att vara både ute och inne.

En av musikerna som framträder på festivalen är Leonardo Carmenati. Han bor egentligen i Rom men har sommarhus i Vävra tillsammans med sambon Emilie Goller, som är systerdotter till Jörgen.

Ny musik från Rom

På lördag kväll intar Leonardo ladan med ett gäng helt nya låtar från senaste plattan.

– Vi ser alltid till att planera semestern så att vi kan vara med här. Jag tycker att festivalen är ett underbart initiativ, originellt och roligt, säger Leonardo som vid sidan av musiken arbetar för den italienska motsvarigheten till Sida.

”Det är roligt när det kommer grannar och man får igång en dialog kring min bronsgjutning”, tycker Thord Tamming. Bild: Katarina Berg
”Det är roligt när det kommer grannar och man får igång en dialog kring min bronsgjutning”, tycker Thord Tamming. Bild: Katarina Berg

Visar broderad dagbok

Förutom en massa musik bjuds festivalbesökarna också in i galleriet, där skulptören Thord Tamming ställer ut lite olika djurskulpturer och berättar om hur det går till när han gjuter brons.

– Unge fotografen Virlo Elheim har tagit fantastiska bilder som visar själva processen, berättar Thord Tamming.

I galleriet visas också brodyr av Barbro Särnsjö samt Ingela Bertilsson, som visar upp en broderad dagbok från en stipendievistelse i författaren Ellen Keys berömda hus Strand.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.