Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lena Hallengren (S), socialminister. Bild: Robin Aron, Nils Petter Nilsson
Lena Hallengren (S), socialminister. Bild: Robin Aron, Nils Petter Nilsson

Då klassas covid-19 inte längre klassas som samhällsfarlig

Siste mars avskaffas pandemilagen. Och från och med april klassas covid-19 inte längre som en samhällsfarlig sjukdom. Det föreslår regeringen i en proposition.

I början av februari skickade Folkhälsomyndigheten en hemställan till socialdepartementet och begärde att covid-19 inte längre ska ses som en samhällsfarlig och allmänfarlig sjukdom. Nu föreslår regering i en preposition som lämnats till riksdagen att klassningen ska tas bort från och med 1 april.

Samtidigt föreslås att pandemilagen, den lag som gav regeringen extra befogenheter att sätta in åtgärder under pandemin, avskaffas från och med siste mars.

Smittskyddsåtgärder på restauranger tas bort

I propositionen föreslås även att lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen slopas samtidigt.

En av farhågorna med att avskaffa lagen är att Sverige kanske behöver återaktivera den om vi skulle kastas in i en ny våg av covdi-19 och man måste sätta in nya åtgärder. Men det är inget socialminister Lena Hallengren (S) ser som sannolikt.

– Vi ser inte i dagsläget framför oss att vi ska återinföra restriktioner på det sätt som vi har fått uppleva till och från i två års tid. Men skulle vi hamna i en sådan situation får vi stifta en ny lag, säger hon till TT.

Samtidigt arbetar en utredning med ett förslag till en ny smittskyddslag. De slutliga förslaget ska lämnas över 2023.

Behöver inte söka läkare

När sjukdomen inte längre klassas som samhällsfarlig behöver man inte söka läkare om man misstänker att man är sjuk i covid-19. Även kravet på smittspårning försvinner och det kommer inte ställas några krav på isolering eller karantän om man är sjuk. Även ersättningen smittbärarpenning försvinner.

Men inom vården kommer anmälningsplikten finnas kvar. Det innebär att vård och omsorg har en skyldighet att rapportera in fall av covid-19 till smittskyddet för smittspårning.

Minskad vaccinering

I Kungälv har vårdcentraler slagit larm om att allt färre vaccinerar sig sedan många restriktioner tagits bort. Något som kan bli fallet nu när man tar bort klassificeringen av sjukdomen.

– Man bör ta alla doserna för att förhindra svår sjukdom och död, sa Susanne Gustafsson, vårdcentralschef på Solgärde vårdcentral, i en artikel i KP 16 februari.

LÄS MER: En fjärde dos coronavaccin rekommenderas till 80-plussare

LÄS MER: Symptom på covid-19 från 9 februari – det här gäller med karantän nu

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.