Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Arkivfoto
Bild: Arkivfoto

Då kan allmänheten vaccineras – regionen lämnar besked

Västra Götalandsregionen har uppdaterat sin tidsplan för när vaccinering av senare faser kan starta. Nu finns för första gången ett preliminärt schema för när personer i fas 3 och fas 4 kommer kallas till vaccinering mot covid-19.

Länge har det varit oklart när invånare i Västra Götaland, som ingår i fas 3 och fas 4, ska börja vaccineras. Nu har regionen gått ut med ett schema för när man börjar vaccineringen av de här grupperna, skriver GP.

I planen, som än så länge är preliminär och beroende av tillgång på vaccin och förväntade leveranser av vaccindoser, går regionen ut med mer exakta veckor då vaccinationerna påbörjas i de senare faserna.

I fas 3 och 4 ingår invånare mellan 18 och 64 år och redan vecka 18 räknar Västra Götaland med att vårdcentraler och vaccinationsmottagningar ska kunna börja ta emot bokningar av invånare mellan 60 och 64 år som inte befinner sig i en riskgrupp, de som i dag ingår i fas 3.

Boka tid på 1177.se

Vissa i riskgrupperna i fas 3 kommer dock behöva boka in sig medan andra blir kallade. I samma veva ska även kallelser skickas ut till personer i riskgrupp i fas 4, mellan 18 och 59 år.

Kristine Rygge är vaccinationssamordnare i Västra Götaland Bild: Mia Höglund
Kristine Rygge är vaccinationssamordnare i Västra Götaland Bild: Mia Höglund

– Vi vill verkligen minimera administrationen för vårdgivarna, det gäller både sjukhus och framför allt vårdcentralerna. Därför lyfter vi ut en del med riskfaktorer men låter resten boka in sig själva för vaccination, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen till GP.

Vårdcentralerna lägger ut sina tider beroende av vad de fått för vaccin. Man kan själv söka på 1177.se för att se lediga tider. Och man behöver inte vara listad på den aktuella vårdcentralen man söker tid på.

– Här är det viktigt att man känner att man inte behöver gå till sin egen vårdcentral, om man inte önskar. Så har det varit hela tiden, men vi har kanske inte varit så tydliga, då vi velat att man går till sin vårdcentral i första hand eftersom vi fördelat vaccinet på det viset.

Strikt åldersordning

Från vecka 20 kan invånare mellan 50 och 59 år i fas 4 boka in sig för vaccination.

– Det som är viktigt är att vi hela tiden går i åldersordning, även i sista fasen. Men vi kommer inte ha en strikt åldersordning i hela fas 4, utan sannolikt ner till 49 år. Sedan får vi se när vi kommit så långt hur vaccinleveranserna ser ut, om vi kan släppa på det eller fortsätta med åldersintervaller.

Den preliminära planen med i nuläget exakta veckor är beroende av stabila vaccinleveranser enligt vaccinationssamordnaren.

– Sedan är allt preliminärt i den här världen. Jag tycker det är bättre att vi nu kan visa vår plan, kan vara öppna med att det är så här vi ser det i dag. Behöver vi ändra det i morgon kommer vi göra det, men jag hoppas inte det.

Vaccinationsplanen bygger på de rekommendationer kring olika vaccin som gäller i dag. Inga personer under 65 ska erbjudas Astra Zenecas vaccin och Janssens vaccin räknas inte in då det är helt pausat.

Så ser vaccinplanen ut – vecka för vecka

Vecka 16

Start för fas 3

Sjukhus börjar kalla personer i åldersgruppen 60-64 år, som av medicinska skäl har förhöjd risk, till vaccinering.

Vecka 18

Samma åldersgrupp, som inte tillhör riskgrupp, ges möjlighet att boka tid för vaccinering på vårdcentraler och vaccinmottagningar.

Invånare i åldrarna 18-59 år som tillhör riskgrupper börjar samma vecka få kallelser från sjukhus i regionen.

Även personer med särskilt tillstånd vaccineras under denna vecka, i riktade insatser. Det gäller invånare som av olika skäl har svårigheter att följa råd om smittskyddsåtgärder.

Vecka 20

Start för fas 4

Personer i åldrarna 50-59 som inte tillhör någon riskgrupp kan börja boka tid för vaccinering på vårdcentraler och mottagningar i regionen.

Vecka 23

Den sista, och överlägset största, gruppen kan nu boka in sig för vaccinering. Det gäller personer i åldrarna 18-49 år som inte befinner sig i riskgrupp. Denna sista grupp invånare innefattar totalt 630 460 personer.

Källa: Västra Götalandsregionen

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.