Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Från 15 juli är det billigare att köpa årskort på Marstrandsfärjan. Bild: Anna Hedlund
Från 15 juli är det billigare att köpa årskort på Marstrandsfärjan. Bild: Anna Hedlund

Då får du tillbaka pengarna efter sänkt taxa på Marstrandsfärjan

Från och med första augusti kan man ansöka om att få tillbaka pengar för årskort till Marstrandsfärjan. Taxan har nu sänkts, tillsammans med vissa andra korrigeringar.
Till exempel att årskortet inte längre gäller för kalenderår.

I förra veckan beslutade kommunfullmäktige att sänka taxan för årskorten Marstrandsfärjan. De nya priserna är 1200 kronor för vuxna och 900 kronor för ungdomar. Kommunen har nu gått ut med att man kan ansöka om att få tillbaka mellanskillnaden för redan köpta årskort. Även om man uppfyller kraven, ramlar pengarna ändå inte in på kontot förrän i oktober.

– Det kan vara så att vi klarar av utbetalningarna tidigare, men jag kan inte lova något. Men att hantera detta mitt under sommaren med den sommarbemanning vi har och som det ser ut på Marstrand med seglarveckor så är detta den lösning vi har, säger Martin Hollertz, teknisk chef på Kungälvs kommun.

Köpte du ett årskort före den 15 juli har du rätt att ansöka om att få tillbaka mellanskillnaden du har betalat för den gamla taxan.

Det man behöver göra är att fylla i ett formulär som finns på kommunens hemsida från första augusti. Där måste man uppge vissa personuppgifter, samt bevis för att man köpt ett årskort. Att alla uppgifter stämmer överens räknas som krav, .

– För att inte hamna i klammer med GDPR vill vi inte att man mejlar in uppgifter, utan fyller i formuläret på hemsidan och då går det direkt till oss. Den som inte har tillgång till dator kan höra av sig till kundcenter, säger Hollertz.

Årskorten kommer även att ändras på så sätt att man inte köper för ett helt kalenderår längre. Utan om man köper en biljett den 21 mars, kommer årskortet gälla 365 dagar framöver. Tidigare har man endast kunnat köpa årskort från starten till slutet på ett år. Men detta tas alltså bort.

I år har än så länge cirka 110 personer köpt ett årskort. Det skiljer sig en del från det första halvåret 2020, då såldes cirka 700 årskort under samma period.

Martin Hollertz tror att det beror på att människor väntat in beslutet på den nya taxan.

Han uppmanar också att inte besöka hamnkontoret på Marstrand för återbetalning av mellanskillnaden för redan köpta årskort..

– De kan tyvärr inte hjälpa till, säger Hollertz och hänvisar istället till formuläret som kommer att finnas på kommunens hemsida.

Fakta om den nya taxan:

Pris för vuxna/ungdom enligt gamla taxan: 3975/2975 kronor.

Pris för vuxna ungdom enligt nya taxan: 1200/900 kronor.

Pris för periodkort 90 dagar för vuxen/ungdom, enligt nya taxan: 750/563 kronor.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.