Döms till fängelse efter vinglig lastbilsfärd på E6

Den vingliga färden med det 18 meter långa lastbilsekipaget tog slut strax norr om Stenungsund. Detta efter att flera vittnen larmat polis om den misstänkt berusade fören. Nu döms lastbilschauffören till fängelse för grovt rattfylleri.

ANNONS

Det var på söndagskvällen den 5 september som flera vittnen hörde av sig till polis om lastbilsekipaget som vinglade fram på E6, i norrgående riktning.

LÄS MER:Larm om vinglande lastbil på Nordre älvbron – och norrut

Det första samtalet inkom klockan 17.18 när lastbilen höll på att köra in i räcket vid Nordreälvbron.

– Första samtalet kom när lastbilen höll på att köra in i räcket vid Nordre älvbron. Flera personer ringer in om den här lastbilen. Den vinglar fram på vägbanan mellan Kode och Jörlanda, pendlar i hastighet och fortsätter mot Stenungsund, sa Fredrik Svedemyr, polisens presstalesperson på måndagsmorgonen.

En polispatrull fick drygt tio minuter senare stopp på ekipaget strax norr om Preem-macken i Stenungsund.

ANNONS

Nu döms föraren, en man i 45-årsåldern som saknar fast hemvist i Sverige, till fängelse i tre månader för grovt rattfylleri.

Av stämningsansökan mot mannen framgår att han efter provtagning haft en alkoholkoncentration i utandningsluften som uppgått till 1,21 promille, vilket är långt över gränsen för grovt rattfylleri som går vid 0,50 milligram per liter utandningsluft.

Utsatte andra för fara

Brottet bör enligt åklagaren också bedömas som grovt då lastbilschauffören utsatt andra för fara då han kört det 18 meter långa ekipaget en längre sträcka på motorvägen, där han samtidigt vinglat kraftigt mellan körfälten och ut i körbanan.

Mannen har vidgått att han druckit alkohol dagen innan körning men förnekar brott. Detta biter dock inte på tingsrätten som genom både analyssvar och vittnesuppgifter menar att det inte finns några skäl att betvivla att mannen gjort sig skyldig till det brott han nu döms för.

ANNONS