Då kan 35-åringar och 18-åringar vaccineras

Under vecka 24 kommer Kustens vårdcentral bara att få 100 doser vaccin till dos ett. Samtidigt har Västra Götalandsregionen uppdaterat sin vaccinationsplan och räknar med att börja vaccinera alla över 18 år i slutet av juli.

ANNONS

Hittills har 45 procent av invånarna i Kungälv fått en första dos av vaccin mot Covid-19 och antalet fullvaccinerade ökar hela tiden.

– Vi har under en tid mest vaccinerat dos två och det märks i statistiken. Vi ser en tydlig ökning av antalet fullvaccinerade och det är oerhört viktigt att alla som tar en första spruta så småningom också tar sin andra, det är så vi får stopp på pandemin, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen, i ett pressmeddelande.

Totalt har 16 460 personer i Kungälv fått sin första dos vaccin fram till vecka 22. 17,8 procent har fått en andra dos.

ANNONS

100 doser till dos 1

Till vecka 24 har regionen tilldelats 105 354 doser vaccin varav 38 944 doser ska gå till dem som ska ha sin andra dos.

Vårdcentralerna i Kungälv har den senaste tiden fått allt färre doser.

– Till vecka 24 har vi fått 480 doser av Pfizers vaccin och noll doser till dos 1, säger Agneta Hamilton, verksamhetschef på Kustens vårdcentral i Ytterby och i Marstrand.

Agneta Hamilton, verksamhetschef Vårdcentralen Kusten i Ytterby.
Agneta Hamilton, verksamhetschef Vårdcentralen Kusten i Ytterby. Bild: Katarina Berg

När det gäller Modernas vaccin har vårdcentralen fått 200 doser till dos 2 och 100 doser till dos 1.

– Det klart vi hade velat få mer, men vi måste förhålla oss till den mängd vaccin som kommer till landet.

Hon säger att man försökt få mer vaccin då hon anser att vårdcentralerna har huvudansvaret för att vaccinera befolkningen, något man inte fått gehör för.

Vill vaccinera Kungälvsborna

Hon tycker också att det är synd att Kungälvsborna ska behöva söka sig någon annanstans för att vaccinera sig och att det vore bättre att de fick den tilldelningen istället för att patienterna ska behöva flytta runt helt i onödan.

LÄS MER: Vårdcentraler står utan vaccin – externa aktörer prioriteras

LÄS MER: Regionen svarar: Därför får vårdcentralerna inget vaccin

Enligt Västra Götalandsregionen har nästan 44 procent av invånarna fått sin första dos vecka 22 och nästan var femte västsvensk har fått två doser.

Samtidigt har VGR uppdaterat sin vaccinationsplan som utgår från att regionen får minst 50 000 förstadoser levererade varje vecka. Då räknar de med att från och med juli kunna erbjuda vaccinering för alla som är 35 år, alltså födda 1986, och äldre. Sen mot slutet av juli ser man att man även ska kunna vaccinera alla över 18 år.

– Det här är preliminära besked, det finns fortfarande osäkerheter och vi saknar leveransbesked från Folkhälsomyndigheten efter vecka 27, de väntas först i nästa vecka, säger Kristine Rygge.

ANNONS