Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Covid-smittan ökar – så bör du tänka i jul

Smittspridningen av covid-19 ökar, nya varianter knackar på och julen står för dörren. Hur ska vi tänka för att fira jul utan att det blir smittspridningskaos?

Smittspridningen ökar i landet, om än från låga nivåer. Regering och Folkhälsomyndigheten har infört nya rekommendationer om hur vi ska förhålla oss till varandra i kollektivtrafiken, på krogen och på jobbet – och fler kan komma inom kort.

Fram tills nu har vi levt ganska obekymrat med varandra, som om pandemin var ett minne blott. Men nu ökar inläggningen av patienter på sjukhus och intensivvårdsavdelningar, och påminner oss om att det faktiskt inte är över – än på ett tag.

LÄS MER: Skärpta restriktioner att vänta efter försämrat coronaläge

LÄS MER: Covid-19 ökar i Västra Götaland

LÄS MER: Här blir flest smittade av covid-19 i regionen

Även om majoriteten av Kungälvsborna är vaccinerade både en och två, och till och med tre gånger, behöver vi ännu en jul tänka över hur vi ska umgås med varandra.

– Jag tror att man ska tänka att den här julen inte heller kommer vara som andra jular, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare på Smittskydd Västra Götaland.

”Välj den lilla festen”

Det kommer inte komma några rekommendationer om att vi inte ska vara fler än åtta, utan att vi i privata sammanhang får träffas lite som vanligt så länge man är vuxen och vaccinerad.

– Man ska välja den lilla festen, att undvika att vara så många. Folkhälsomyndigheten rekommenderar ovaccinerade att inte träffa personer över 70 år och personer i riskgrupp. Man avråder från att träffa sina äldre släktingar om man inte är vaccinerad. Alla ska vara vaccinerade, det är viktigt, säger han.

De ovaccinerade är de enda som har föreskrifter från Folkhälsomyndigheten, som säger att de ska hålla avstånd och inte träffa äldre och personer i riskgrupper.

– Vaccinet ger ett gott skydd mot sjukdom, och de som fått tredje dosen har fått en extra påspädning av skyddet så få äldre är sjuka i dag, till skillnad mot för ett år sedan, säger Leif Dotevall.

Smittan ökar bland barn

Däremot är det barn mellan 10 och 19 år, och yngre vuxna som insjuknar. Enligt Leif Dotevall har vi även en del sjukhusinläggningar bland barn och då främst bland ovaccinerade.

Att vara vaccinerad minskar inte risken att insjukna till noll, enligt Dotevall, men det minskar risken med upp till 80 procent.

Leif Dotevall ser också ett orosmoment att även säsongsinfluensan kommer på bred front.

– Och det är ytterligare en komplikation som gör att vi ska tänka det lilla kalaset, vara frisk och ha en plan B i fall någon blir sjuk. Att inte chansa.

Det här gäller för den som är ovaccinerad

Särskilda rekommendationer om att hålla avstånd gäller för dig som är ovaccinerad

• Var extra noga med att skydda dig själv och andra mot att bli smittad om du är vuxen och inte är vaccinerad. Det gäller även när du inte har symtom.

• Folkhälsomyndigheten har allmänna råd om att vuxna som kan vaccinera sig, men ännu inte gjort det, behöver ta särskild hänsyn till personer i riskgrupp och de som är över 70 år.

• Detta gör du genom att hålla avstånd till andra när så är möjligt, och särskilt undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och de som är 70 år och äldre.

• Håll avstånd till andra på din arbetsplats när så är möjligt och undvik platser med trängsel, till exempel konserter, nattklubbar och större fester

Källa: Folkhälsomyndigheten

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.