Covid-pass krävs till fullmäktige: ”Ta eget ansvar”

Covid-pass är ett krav för att komma in på kommunfullmäktige på torsdag, då antalet ledamöter och besökare väntas passera 100-personers-gränsen.

ANNONS
|

– Det finns en möjlighet att vi blir över 100 personer, eftersom vi nu är 92 personer från kommunen som är där. Så följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer och man ska ha covid-pass för att delta, säger Thomas Alpner (M), kommunfullmäktiges ordförande.

Kommunfullmäktige är alltid öppet för besökare och i vanliga fall är det drygt ett halvt dussin personer som följer mötet på plats i stadshuset. Nu på torsdag väntas fler besökare när fullmäktige inleds med utdelning av Kungälvs Kulturpris och Kulturstipendium.

– Stipendium ska delas ut och tjejerna som tog VM-guld i rodd ska också uppmärksammas, och då finns en möjlighet att det blir fler som kommer. Men även om vi bara blir 80 deltagare är det inte farligt att man är mer försiktig, och därför införde vi att man ska ha covid-pass, säger Thomas Alpner.

ANNONS

Under pandemin har fullmäktige haft sina möten digitalt, men sedan efter sommaren hålls mötena på plats i stadshuset igen.

Om någon inte har covid-pass, finns det möjlighet att delta hemifrån digitalt?

– Nej. Men man kan följa det digitalt. Vi är 59 ledamöter och det finns ett 30-tal ersättare, så då får man ta in sin ersättare.

Thomas Alpner menar att varje politiskt parti får ta eget ansvar inför fullmäktige, och för deltagande tjänstemän har han bett kommundirektören att säkerställa att kravet följs.

– Jag har bett gruppledarna i varje parti att se till att kontrollera att deras ledamöter följer det här, skulle någon dyka upp utan får vi ta ett beslut då. Men det är så viktigt att vi alla gör det vi kan nu.

Han menar att det är viktigt att förtroendevalda politiker följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

–Vi följer rekommendationerna slaviskt, går de upp gör vi det också och går de ner gör vi det.

Ska de besökare som kommer på torsdag visa upp sitt covid-pass i dörren för att få komma in?

– Det har vi inte bestämt hur vi ska göra. Var och en får ta sitt eget ansvar här.

Kommunfullmäktige startar klockan 17 på torsdag i stadshuset.

ANNONS