Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Coronafallen ökar igen – smittskyddsläkare varnar

Efter fem veckor av minskningar ökade covid-19-fallen i Västra Götaland förra veckan. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg betonar därför vikten av att stanna hemma vid symptom.

Fallen av covid-19 ökar med 23 procent i regionen, men på grund av den förhållandevis låga smittspridningen betyder det inte något dramatiskt sett till antalet fall.

Totalt upptäcktes 737 fall i hela Västra Götaland, vilket är fler än de tre senaste veckorna men färre än de sju veckorna dessförinnan.

Ska stanna hemma vid symptom

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, ser emellertid risker med utvecklingen. Det faktum att restriktionerna lättades för en månad sedan har gjort att fler rör sig i samhället, men rekommendationen om att stanna hemma vid förkylningssymptom ligger kvar.

– Det har hela tiden funnits en smittspridning i samhället och nu ser vi en ökning av nya fall. Om du får symptom på luftvägsinfektion – stanna hemma och utsätt inte andra för smitta. Och om du inte har vaccinerat dig är det dags nu, säger Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Vårddirektören: ”Vore oroande”

Folkhälsomyndighetens scenarier för hösten och vintern pekar på att smittspridningen av covid-19 kommer att fortsätta. Inom sjukvården finns en viss oro för det, även om antalet covid-19-patienter fortsatt är på låga nivåer.

– Situationen i vården är ansträngd och pandemin bidrar till att det tuffa läget består. Det vore oroande om smittspridningen skulle ta fart på nytt, säger Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.