Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Butikschef på Coop Kongahälla, Benjamin Rutmark.  Bild: Moa Haltorp
Butikschef på Coop Kongahälla, Benjamin Rutmark. Bild: Moa Haltorp

Coop Kongahälla har öppnat efter IT-attacken

Efter den omfattande it-attack som fick Coops kassasystem att krascha har Coop på Kongahälla öppnat igen. Återställandet av butiken är i full gång och butikschef Benjamin Rutmark är glad över att få välkomna glada kunder till butiken.
– Det känns fantastiskt, det är jättehärligt. Detta har vi gått och väntat på, säger Rutmark.

Efter många om och men fick Coop öppna som vanligt igen. Efter att i två dagar endast kunna ta emot betalningar via appen Scan and Pay fungerade kassa- och betalningssystemen som vanligt igen på onsdagsförmiddagen.

– Det känns fantastiskt, det är jättehärligt. Detta har vi gått och väntat på. Att välkomna våra kunder och medarbetare till butiken är något som vi älskar, säger butikschef Benjamin Rutmark.

Det kommer att krävas väldigt mycket efterarbete för att hitta tillbaka till normalläget och alla system är ännu inte igång till hundra procent. Fokus har hittills varit att kunna öppna upp butiken som vanligt. Benjamin Rutmark förklarar att man först och främst ska få igång varuflödet igen.

Frukt- och grönt avdelningen är redan väl påfylld. Bild: Moa Haltorp
Frukt- och grönt avdelningen är redan väl påfylld. Bild: Moa Haltorp

Som tur var kunde de stoppa alla leveranser i tid. Hur mycket svinn det till slut landat i är ännu svårt att veta exakt.

– Vi räknar med att återställa butiken väldigt snabbt. Vi är ett bra team med mycket kunskap och kompetens. Så som kund kommer man inte märka så mycket skillnad, berättar Rutmark.

Anledningen till att Coop Kongahälla varit stängt sedan i lördags är den massiva it-attack som drabbat 11 000 företag runt om i världen. Den slog ut Coops kassasystem i Sverige, även om attacken inte var direkt riktad mot Coop.

Attacken var riktad mot det amerikanska företaget Kaseya, vars mjukvara i sin tur används av Coops leverantör Visma Esscom, skriver SVT Nyheter.

Många Coopbutiker runt om i landet har nu kunnat öppna under onsdagen, även om 300 av de totalt 800 butikerna fortfarande tvingas hålla stängt.

På vissa ställen syns fortfarande att leveranserna har stoppats, men det kommer snart se ut som vanligt igen. Bild: Moa Haltorp
På vissa ställen syns fortfarande att leveranserna har stoppats, men det kommer snart se ut som vanligt igen. Bild: Moa Haltorp

Beredskapsplaner för sådant som el-, vatten-, och avloppsavbrott finns och man är redo för mindre störningar. Men en it-attack av denna skala svår att förbereda sig för.

– Det är något som har funnits med, men denna gången har hackarna lyckats väldigt väl tyvärr, säger Benjamin Rutmark.

Rutmark säger att betalningssystemen fortfarande är väldigt säkra , men att problematiken ligger i att man slog hårt mot mjukvaror som påverkade dessa system. Han menar att det krävs arbete från alla håll för att kunna stå pall i en utsatt situation.

– Vi behöver bli bättre på detta, hela samhället. Inte bara tänka på att gå fort framåt utan att se vilka konsekvenser det kan få.

Men nu är systemen igång och Benjamin Rutmark och hans kollegor kommer se över vad de har, och vilka varor som de kan komma att behöva sälja ut till ett förmånligt pris.

Det såg inte ut att vara några som helst problem med betalningen i kassorna under onsdags förmiddagen. Bild: Moa Haltorp
Det såg inte ut att vara några som helst problem med betalningen i kassorna under onsdags förmiddagen. Bild: Moa Haltorp

De kunder som butikschefen varit i kontakt med har varit övervägande positiva och sett arbetet butiken gjort för att försöka hålla öppet i den mån det varit möjligt.

– I det här stöket och böket har det gett oss en extra boost. Så det gör att man orkar det här det här lilla extra.

En omfattande it-attack av denna omfattning är relativt ovanlig. Men Benjamin Rutmark säger att man kommer att dra lärdomar av detta. Nu ser han framåt och arbetet med att återställa allt till det normala fortsätter ännu en tid.

– Vi är redo, vi har en plan så vi tutar och kör.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.