Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förra gången Sekelskiftesdagarna blev av på Marstrand, 2019, blev det en regnig tillställning. Herren i hög hatt: Bobo Wallmander, ordförande i Föreningen Sekelskiftes dagarna på Marstrand.  Bild: Arkivfoto
Förra gången Sekelskiftesdagarna blev av på Marstrand, 2019, blev det en regnig tillställning. Herren i hög hatt: Bobo Wallmander, ordförande i Föreningen Sekelskiftes dagarna på Marstrand. Bild: Arkivfoto

Comeback för Sekelskiftesdagarna på Marstrand: ”Känns fantastiskt”

Sekelskiftesdagarna är tillbaka på Marstrandsön, efter förra årets digitala evenemang. Men pandemin är som bekant inte helt över ännu, något som styrelsen tagit hänsyn till i planeringen av helgen.

6-8 augusti blir sekelskiftesdagarna av igen, på vanligt vis, ute på Marstrandsön. Efter förra årets digitala lösning är Föreningen Sekelskiftesdagarna på Marstrand glada över att få vara tillbaka.

– Det känns fantastiskt, säger Bobo Wallmander, ordförande i föreningen.

Restriktioner ställer till det

Men pandemin är inte helt över än och därmed genomförs Sekelskiftesdagarna med hänsyn till rådande restriktioner.

– Vi har två problem. Delvis är det kajen. Där finns det regler kring hur många vi får vara. Men det är inte av coronarestriktioner utan på grund av kajens hållfasthet. Det får max sitta tre personer per 9 kvadratmeter, så sammanlagt lär det bli 250 personer på Kajen, annars är det inte säkert att den håller, säger Bobo Wallmander.

– Det andra problemet vi har behövt lösa är kyrkan, där gäller den generella coronabestämmelsen för inomhuskonserter, fortsätter han.

I en lokal med en inomhuskonsert får trehundra personer delta om det finns sittplatser och femtio personer om det bara finns ståplatser.

Fokus på barnen

Förutom att vara coronaanpassad är årets evenemang även särskilt barnanpassat.

– Vi vill visa hur barn lekte förr i tiden, i slutet av 1800-talet. Och så kommer det bjudas på saft och tårta för barnen, naturligtvis, säger Bobo Wallmander.

Hur lekte man då på 1800-talet?

– Vi har några sommararbetare som ska ta reda på det. Men jag vet att barn lekte med rullband, de hoppade hage och hoppade bock med plint. Sedan berättade en sommararbetare att vi behövde vedträn och kvastar också, vad de ska användas till har jag ingen aning om, säger Bobo Wallmander.

Tror du att det blir betydligt färre besökare i år på grund av pandemin?

–Ja, det tror jag. Sekelskiftesdagarna attraherar särskilt många äldre. Men även om de flesta är vaccinerade är många likt förbaskat fortfarande försiktiga – och rädda.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.