Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cecilia Meijer, till höger i bild, tillsammans med elev Karin Lindblom. Bild: Privat
Cecilia Meijer, till höger i bild, tillsammans med elev Karin Lindblom. Bild: Privat

Cecilia är personlig tränare till båtägare: ”Handlar egentligen om allmänt båtvett”

Det har sålts många båtar under pandemiåret 2020 och larmen har ökat till sjöräddningen. Nu finns Cecilia Meijer på Marstrand för att hjälpa till som personlig tränare. I just båthantering.

För dig med egen båt kan Cecilia Meijer hjälpa till att utveckla dina kunskaper. Hon är personlig tränare, PT, i båthantering. I hennes PT-program kan du som nybörjare få mer koll på hur du lägger till i hamnen, eller utveckla dina kunskaper och inte bara köra på känsla. Så kallad trial and error-körning är inget Cecilia förespråkar.

– Detta är att tjäna pengar på mig själv och min kunskap, säger Cecila Meijer.

Cecilia är kappseglare i grunden och har seglat och kört båt hela sitt liv. I många år har hon haft en egen taxibolagsfirma med ribb-båtar på Marstrand. Cecilia bor i Marstrand, men har ett sommarhus på Åstol. Så hon riktar sig främst till kunder med egen båt i dessa områden.

Hon är även utbildad civilingenjör i kemi och har flertalet extrajobb utöver den personliga träningsverksamheten.

– Det känns som att jag har 20 extrajobb. Jag säljer västkustklämmor och korv utanför fritidshuset Åstol. Jag är dagisfröken, bambatant och kör även stora båtar åt eventbolag på Marstrand.

Under hösten 2020 blev Cecilia av med sitt civilingenjörsjobb på Swedish Match. På grund av nedskärningar och omstruktureringar inom företaget fick hon gå.

Under denna PT-timme körde Karin Lindblom och Cecilia Meijer mellan Dyröns två hamnar. Bild: Privat
Under denna PT-timme körde Karin Lindblom och Cecilia Meijer mellan Dyröns två hamnar. Bild: Privat

Men idén om att bli personlig tränare för båtägare kom redan förra sommaren. Då hjälpte hon till exempel fyra tjejer att lära sig köra båt och sedan har hon utvecklat konceptet. Förra sommaren fick eleverna turas om att köra varandras båtar, i år tar hon bara enskilt emot kunder som vill lära sig mer om sin egna båt.

– Det handlar egentligen om allmänt båtvett för att ligga och köra på sommaren. Allt från att kunna bada på en annan ö till att lära sig att inte åka på okänt vatten utan sjökort, bara för att ens kompis en gång åkt den vägen, säger Cecilia.

Intresset har varit stort, när hon är ute med sina båtägare och lägger till säger hon att responsen är positiv, både från dem hon lär ut till samt andra i hamnen.

Cecilia Meijer upplever att hennes verksamhet är något som behövs, och att hennes klasser inte bara är till för nybörjare eller för småbåtar med några hundra hästkrafter. De med större båtar och viss erfarenhet också borde vara öppna för att lära sig mer.

– Tyvärr är det inte så många av dem än, säger hon.

De som anmäler sig för PT-träning i båtkörning har mestadels ungdomar som anmälts till kursen av sina föräldrar, och kvinnor som inte kört så mycket båt.

Cecilia var inte riktigt beredd på att bli varslad i höstas. Men hon berättar att detta är något hon brinner för, havet och vinden.

– När jag fick sluta på Swedish Match så istället för att gräva ner sig eller jobba inomhus i fabrik, så insåg jag att jag behöver fortfarande dra in lite pengar. Och att detta är ett av sätten att göra det.

Till hösten är Cecilias plan att börja studera igen. Med en civilingenjörsexamen behöver hon endast läsa till pedagogik för att fullfölja planen att bli kemilärare i skolan.

– Jag kan livnära mig på flera olika småsaker, om jag blir lärare så kan jag ta en 50 procents tjänst till att börja med.

Detta betyder inte att PT-verksamheten kommer ta slut. Hon berättar att inför nästa sommar ska hon försöka utveckla ett ordentligt bokningssystem och ha fasta tider.

– Det är inget jag livnär mig på helt och hållet, men det är en kul grej, säger Cecilia Meijer.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.