Bild: Tullverket/Kungälvs-Posten
Bild: Tullverket/Kungälvs-Posten

Cannabisgodis används av unga i Kungälv: ”Extremt farligt”

Nu går kommunens fältassistenter ut och varnar för cannbisgodis då det upptäckts att det florerar bland ungdomarna. För ett par veckor sedan larmades polis till Kode där en flicka provat godiset.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

På söndagen gick Fältarna i Kungälv ut med en varning på sin Facebook-sida för cannabisgodis efter att de fått information om att det just nu florerar i kommunen.

Fältassistenterna arbetar uppsökande och rör sig ute bland ungdomarna.

”Detta godis är extremt farligt då det är väldigt lätt att överdosera då styrkan skiljer sig väldigt mycket i godiset. Cannabisgodis ser ut som vilket lösgodis som helst och det varken smakar eller luktar annorlunda. Det gör det extra farligt ifall yngre barn skulle råka äta godiset av misstag”, skriver Fältarna i Kungälv.

Enligt inlägget har Tullverket sedan i höstas beslagtagit cannabisgodis, som istället för naturliga cannabinoider (exempelvis THC), innehåller en syntetisk substans som narkotikaklassades i maj förra året.

Fördröjd effekt

Substansen i cannabisgodiset är av samma typ som fanns i drogen Spice, som i mitten av 2000-talet orsakade flera allvarliga förgiftningar och även dödsfall.

Fältarna skriver att styrkan på de syntetiska cannabinoiderna varierar ”enormt” och att laboratorietester har visat att de kan vara mellan 2 och 100 gånger starkare än vanlig THC – och att effekten av cannabisgodis är fördröjd då det går långsammare för kroppen att ta upp ämnena:

”Så det finns stor risk för överdos om man fortsätter att stoppa i sig fler godisbitar när den förväntade effekten verkar utebli. Dessutom är det risk för ojämnheter vid tillverkningen, som gör att bitarna får olika styrka, vilket också ökar risken för oavsiktlig överdos”.

Ett fall i Kode

Sista fredagen i februari larmades polis till Kode då fritidspersonal fattat misstankar om att en minderårig flicka var drogpåverkad, som då berättat för polisen att hon under dagen testat cannabisgodis.

Flickans föräldrar kontaktades och en anmälan till socialtjänsten gjordes.

Cecilia Bladmyr, förundersökningsledare på polisen i Kungälv, säger till Kungälvs-Posten på måndagsförmiddagen att inga andra anmälningar har inkommit till polisen.

– Men det har kommit till vår kännedom att det förekommer cannabisgodis, säger hon.

ANNONS