Åsa Warnvik håller på för fullt att förbereda inför smygöppningen helgen innan midsommar.
Åsa Warnvik håller på för fullt att förbereda inför smygöppningen helgen innan midsommar. Bild: Frida Ekborg

Café öppnar vid Romesjön

Snart öppnar Café Ateljé vid Romesjöns badplats. Bakom verksamheten står Åsa Warnvik, som lämnat arbete i Stockholm och Luxemburg för att flytta hem till Kungälv igen och uppfylla sin dröm.
– Jag tror att det kommer gå hur bra som helst, säger hon.

ANNONS
|

För bara lite drygt en månad sedan så bestämde hon sig för att hon skulle öppna ett café. Det var efter att hon pratat med vännen Tarja Samuelsson, som driver Eventladan i Stenhålt.

– Jag har alltid sagt till Tarja att det skulle vara perfekt med ett café i ladan, men hon vill inte låsa sig till det. Så nu kör jag för fulla muggar istället, säger Åsa och skrattar.

Hon har erfarenheter från en lång karriär inom hotell och restaurang, både i Sverige och utomlands, men att driva något eget har alltid varit en dröm. När livet för några år sedan bjöd på några tråkiga överraskningar lämnade hon sin dåvarande karriär.

ANNONS

– Jag gick hotell- och restauranglinje här i Kungälv men flyttade därefter utomlands och jobbade. Jag började plugga konstskola på Gotland och flyttade sedan till Luxemburg där jag var restaurangmanager och var ute och serverade mat till både banker, ambassader och privatpersoner. Det har varit jätteroligt, men det var tufft. Jag gick in i väggen. Det var en anledning till varför jag lämnade det, berättar Åsa.

Sedan träffade hon sin stora kärlek, som bodde i Stockholm, och bestämde sig då för att flytta dit. Och där bodde familjen i tio år innan flytten gick tillbaka till Kungälv vid årsskiftet.

– Jag blev väldigt dålig igen för tre år sedan. Det börjar väl bli bättre men det har varit en lång uppförsbacke. Samtidigt fick sonen diabetes typ 1 och då kände vi, som inte har någon familj i Stockholm, att ”vi pallar inte mer, nu får vi flytta ner”. Det är så skönt att veta att man kan lyfta luren och så har man någon här snabbt, säger Åsa.

Hon och familjen bor nu på Västra gatan, men stora delar av släkten bor i Romelanda där Åsa är uppvuxen. Därför var det naturligt att hennes verksamhet skulle ha sin bas där.

– Det har aldrig funnits något sånt här café i Romelanda tidigare. Romelanda är en oslipad diamant, det är så synd att området hamnat lite i utkant för det är väldigt fin natur här.

I cafét kommer det finnas glass, mat och hembakat. Det ska vara ett ställe där badgästerna handlar glass, men det ska lika mycket vara ett ställe som folk åker på utflykt till.

– Jag tror kanske inte att de primära cafégästerna kommer bli de som badar, utan det blir nog de som vill ta en utflykt någonstans. Och det är ju många som åker på utflykter nu i och med pandemin.

Namnet på cafét ger en liten ledtråd till vad man mer kan få uppleva i ladan mer än goda bakverk och kaffe. I ateljédelen kommer det vara konstutställning i sommar.

– Vi har fått in lite konstnärer som är väldigt duktiga och heta på tapeten just nu, så vi är jättenöjda. Bland annat kommer Helena Palm, som gör mycket lokalkonst och blivit populär den senaste tiden, ställa ut i två veckor. Hon är väldigt duktig med akvarell och gör mycket snygga Kungälvsmotiv.

I framtiden hoppas Åsa kunna använda lokalen även till musikarrangemang och att utöka verksamheten till en åretruntverksamhet, inte bara sommarbetonat som den blir nu.

– Vi vill prova först och se hur det går, men min magkänsla säger att det kommer gå bra. Jag ska inte skryta, men det här kommer bli Kungälvs nya smultronställe. Det är verkligen ”top notch”. Det är så charmigt och jag har fått in så många fantastiskt duktiga konstnärer som också kommer sätta en hög stämpel på stället.

Café Ateljé

Ligger i Stenhålts lada, strax innan parkeringen till Romesjön.

Smygöppnar helgen innan midsommar, därefter öppet torsdagar till söndagar 11-16 eller 17(är inte helt bestämt ännu). Under juli blir det mer öppet och vid fint väder kan öppettiderna utökas.

ANNONS