Tomt vid Resecentrum
Ägaren har inga planer på någon tillfällig användning av tomten vid Resecentrum. Bild: Benedikta Cavallin

Byggstart dröjer för kontorshuset vid Kungälv resecentrum

Ödetomten invid resecentrum lär få stå obebyggd ett tag till. Ägaren, Adapta fastigheter, har ingen byggstart inplanerad.
– Marknaden har stannat av, säger Håkan Olsson, VD för Kongahälla center som är en del av Adapta fastigheter.

ANNONS

Adapta fastigheter lämnade in en ansökan om bygglov för ett kontorshus invid resecentrum redan 2019, året efter att resecentrum invigdes. Tanken var att huset skulle byggas i sju våningar, med kontor på de översta sex. På bottenvåningen skulle det finnas butiksytor och kanske även en finare restaurang. Men när pandemin kom valde man att pausa bygglovsprocessen. Och efter pandemin kom lågkonjunkturen.

– Nu ser vi ett jättevakuum på marknaden, säger Håkan Olsson, VD för Kongahälla center.

– Allmänheten har nog inte förstått hur illa det är ställt. Ingen vågar satsa på något som är det minsta osäkert så 50 procent av alla planerade byggprojekt har gått i stå.

Hus i malpåse

Konjunkturläget märks tydligt även i kvarteren runt Kongahälla center. För någon vecka sedan meddelade J M att de lägger kvarteret Solhöjden i malpåse. Det planerade fjortonvåningshuset skulle ha innehållit 170 lägenheter i olika storlekar, men försäljningen har gått trögt och nu är byggstarten skjuten på framtiden.

Inte långt därifrån, vid Vita fläcken, skulle ett 23-våningshus byggas, men de planerna är skrotade. I onsdags beslutade kommunstyrelsen att köpa tillbaka marken efter att entreprenören som skulle bygga, Jålåb, gick i konkurs i somras.

Adapta fastigheter äger även Kongahälla center och här finns fortfarande outhyrda kontorsytor. Just nu ligger fokus på att hitta hyresgäster till dem, men så länge konjunkturläget är dystert är det svårt att locka företag att teckna långsiktiga kontrakt.

Börjar om från början

Bygget invid resecentrum hoppas man komma i gång med inom en överskådlig framtid, men det är inte säkert att huset kommer ser likadant ut som på ritningen från 2019.

– När vi ser att marknaden vänder får vi göra ett omtag, säger Håkan Olsson. Det är inte säkert att det vi tänkte sist fortfarande är bästa lösningen. Huset blir kanske något helt annat.

Att bygga något annat än ett kontorshotell är dock inte aktuellt. I detaljplanen är området markerat som kontorsyta.

Tomten ser ju lite skräpig ut. Gör ni något med marken i väntan på att konjunkturen vänder?

– Nej, det har vi inga planer på, säger Håkan Olsson.

LÄS MER:Byggplaner i Kungälv ses över när marknaden bromsar in

LÄS MER:Höghusbygge på Kongahälla skjuts på framtiden

ANNONS