Bygger till på semestern

Att det råder Attefallsboom har Kungälvs-Posten berättat tidigare. En av många Attefallsbygare är Mikael Hammarklint på Instön. Han ägnar vår och sommar åt att göra huset större med en så kallad Attefalls-tillbyggnad.
– Det blir välbehövliga kvadrat, säger han.

ANNONS

Det gula huset invid klippväggen är statt i förvandling. Sedan Mikael Hammarklint tog över för ett år sedan har huset försetts med stor altan, skärmtak, vedeldad bastu, veranda i kvällssolen, plank och dynbod. Just nu ägnar Mikael all ledig tid åt att ge yngsta dottern ett eget rum.

– Jag har nog lagt tre veckor på att gjuta plintar och bygga själva stommen, berättar Mikael Hammarklint. Dessutom passar jag på att tilläggsisolera resten av huset och lägga om taket samtidigt.

Får inte finnas trappor

Det är inte första gången Mikael tar sig an ett bygge, han har jobbat i branschen sen han var 16.

– Men det är väldigt mycket roligare att bygga åt sig själv än att göra det i jobbet, konstaterar han glatt.

Huset ligger i en slänt och Mikael tänkte först placera dotterns rum ett par trappsteg ner, men eftersom alla tillbyggnader på åretrunthus ska vara handikappanpassade fick han skrota den idén. Istället blir det ett rum på samma nivå som resten av huset.

LÄS MER:Fler bygger Attefallshus i pandemitider

Populär byggnad

Enligt statistiken är Attefallshus extra populära just i Kungälv. Under perioden 2015 till 2020 har det byggts närmare 300 Attefallshus i kommunen vilket motsvarar ett Attefallshus på 80 invånare. I landet som helhet byggdes ett hus på 236 invånare under samma period. Enligt bygglovsenheten i Kungälvs kommun har intresset varit störst det senaste året, vilket troligen är en pandemieffekt.

Attefallstillbyggnad

  • En Attefallstillbyggnad är bygglovsbefriad, precis som Attefallshuset.
  • Den får vara högst femton kvadratmeter.
  • Den får inte vara högre än det befintliga huset.
  • Den ska, liksom Attefallshuset, placeras minst 4,5 meter från tomtgränsen.

Även Mikael har märkt av pandemibyggandet.

– Under april och maj var det trångt på byggvaruhusen, säger han. Dessutom har priserna gått upp, både på virke och på allt annat man behöver, som skruv och isolering. 2”2 - plankor kostar tolv kronor metern idag. Det var inte länge sen de kostade sex kronor.

Att Mikael bygger är dock inte något resultat av pandemin.

– Nej, jag bygger inte för att ha något att göra, jag bygger för att få ett bekvämare hus, säger han.

Mikael Hammarklints råd till Attefallsbyggare:

  • Se till att få alla papper rätt från början. Är du grundlig när du tar fram de handlingar som kommunen behöver så går det snabbt att få startbesked.
  • Ta råd och hjälp av de som vet. Frågar du runt bland vänner och kollegor kan du få många goda råd som gör arbetet enklare.
  • Köp begagnat. På Blocket går det att få tag på både fönster, dörrar och inredning till ett bra pris.
ANNONS