Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I åtta år hotades och trakasserades butikschefen Dan och hans personal. Nu har den åtalade mannen dömts till fängelse samt fått tillträdesförbud. Bild: Mathias Pernheim
I åtta år hotades och trakasserades butikschefen Dan och hans personal. Nu har den åtalade mannen dömts till fängelse samt fått tillträdesförbud. Bild: Mathias Pernheim

Butikspersonal hotades till livet – åtalad fick tillträdesförbud

En man har i flera år stulit och hotat personalen på City Gross i Ytterby. Nu är mannen dömd till fängelse och åklagaren har också utfärdat ett tillträdesförbud. Det är det andra fallet i Kungälv där en person nekas tillträde till en butik. För personalen innebär tillträdesförbudet en stor lättnad.

Den 1 mars i år trädde lagen om tillträdesförbud i kraft. Det är en lag som Svensk Handel har kämpat för under lång tid och som innebär att det nu är möjligt att förbjuda brottsaktiva personer att besöka butiker. Nu har Kungälv fått ett andra fall. Tillträdesförbudet gäller en man som i flera år spridit skräck bland personalen i Specialbutiken på City Gross i Ytterby genom bland annat dödshot, skadegörelse och upprepade stölder.

– Den här mannen har varit ett återkommande problem under de åtta år som jag har arbetat i Specialen, säger Dan Ljung som är chef för avdelningen.

LÄS MER: Man nekas tillträde till butik – första förbudet i Kungälv

– Han har uppträtt hotfullt vid flera tillfällen och vi har gripit honom för stöld många gånger. Han har ofta uttalat dödshot och sagt att han ska ”klippa” oss. De har känts otryggt att jobba och man har alltid kastat en blick över axeln av oro för att han ska dyka upp.

Det var en dag 2018 som hoten och mannens uppträdande blev värre och grövre än tidigare. Dan jobbade dagen då mannen spårade ur helt.

Dan Ljung har arbetet i åtta år på City Gross i Ytterby. Lika länge har den nu dömde mannen härjat och skrämt upp personalen.
Dan Ljung har arbetet i åtta år på City Gross i Ytterby. Lika länge har den nu dömde mannen härjat och skrämt upp personalen.

–Jag satt på kontoret när jag fick ett meddelande från en kollega om att mannen var i butiken. När jag kom ut hade han slitit åt sig en skruvdragare som han kastade över stängslet. Vi ringde polisen och höll fast honom under tiden. Det blev en brottningsmatch och han var väldigt aggressiv och hotfull.

Händelsen ledde till rättegång i Göteborgs tingsrätt. Tillsammans med tre kollegor vittnade Dan mot den våldsamme. Straffet blev sex månader i fängelse samt att åklagaren utfärdade ett tillträdesförbud som innebär att om mannen dyker upp i butiken så riskerar han böter och fängelsestraff. Domen föll först i höstas eftersom rättegången sköts upp flera gånger då den åtalade inte infann sig.

– Det var jobbigt att kvarnarna mal så långsamt Inför varje rättegång kom allt som hänt över oss på nytt. Man blev påmind varje gång och då kom känslan av otrygghet tillbaka och man började se sig över axeln igen.

Dan Ljung och de andra i butiken är lättade över tillträdesförbudet. ”Nu känns det mycket tryggare”. Bild: Mathias Pernheim
Dan Ljung och de andra i butiken är lättade över tillträdesförbudet. ”Nu känns det mycket tryggare”. Bild: Mathias Pernheim

Under de år som gått från anmälan till rättegång har mannen fortsatt att stjäla och hota personalen. Senaste gången han vistades i butiken var dagen innan rättegången. Dan är glad att han inte bor i kommunen men tänker på kollegorna som stöter på mannen när de inte jobbar. Otryggheten har varit en följeslagare för samtlig personal under den period som trakasserierna har pågått.

– Det är otryggt att jobba i butik när det gäller just detta. Man känner sig utsatt. Vi har knep för att hjälpas åt vid otrygga situationer och vi har överfallslarm och direktlina till väktarbolag. Vi har också rutiner i butiken för vad vi ska göra och inte göra när något händer. Men det är ändå otryggt och vi har varit väldigt utsatta, säger Dan som samtidigt vill passa på att ge polisen beröm för deras insats att få till ett tillträdesförbud. Tillträdesförbudet gör att Dan och hans kollegor kan dra en lättnadens suck.

– Jag är oerhört glad. Det är en stor lättnad för oss alla. Nu känns det mycket tryggare.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.