Numera ingår också Therése Eliassons egentillverkade keramik i Presentproffsens utbud. ”En nyfunnen kärlek, kan man säga”, säger hon.
Numera ingår också Therése Eliassons egentillverkade keramik i Presentproffsens utbud. ”En nyfunnen kärlek, kan man säga”, säger hon. Bild: Frida Ekborg

Butiken från Västra gatan nysatsar i Timmervik

I 13 år fanns butiken Presentproffsen på Västra gatan, innan den försvann i samband med att Kongahälla center öppnade. Men försvann den verkligen helt? Sedan en tid tillbaka drivs både den fysiska butiken och webbshoppen från Therése Eliassons hem i Timmervik.

ANNONS
|

– Kontraktet gick ut och det såg vi som ett tecken, säger Therése Eliasson som drev Presentproffsen på Västra gatan tillsammans med sin mamma.

Men mamman var redan då pensionär och Therése ville inte vara den som band upp hela mammans pensionärsliv, eftersom det är svårt att driva en butik själv.

– Vi hade ett treårskontrakt som gick ut precis när köpcentret skulle öppna, så vi hade gott om tid att bygga butiken här hemma, planera inför stängning och förbereda allt på ett bra sätt, berättar Therése.

Webbutiken har funnits hela tiden, så där var det bara att fortsätta som vanligt. Den fysiska butiken däremot fick i mars 2019 flytta ut till hemmet i Timmervik.

ANNONS

– Vi tänkte ju att vi skulle ta emot kunder även hemma men när vi väl drog igång så tog det ju bara ett litet tag och så kom coronanpandemin och vi blev begränsade. Men nu känner vi att vi kan öppna för kunder igen.

Fortfarande är webbshoppen den primära verksamheten, men butiken ska ha öppet i alla fall en dag i veckan, till en början på torsdagseftermiddagar. Och nu har man adderat ytterligare en del i Presentproffsen – en keramikstudio.

– Det var under första pandemisommaren som jag tänkte: ”herregud, hur ska den här sommaren gå?”. Jag behövde ha något mer att göra och gick då en drejkurs, och sedan dess har jag fortsatt. Jag gick flera olika kurser under ett års tid innan jag köpte min drejskiva och ugn, berättar Therése.

Och i samband med det fick hon en fristående keramikstudio.

– Jag har en man som i vanliga fall reser mycket i jobbet men som varit hemma och jobbat nu i två år, så han byggde en verkstad till mig under pandemitiden. Så där kan jag sitta och roa mig, och keramiken ingår också i Presentproffsen numera.

Första adventshelgen förra året var det invigning i keramikstudion, och Therése fick visa upp sina alster för traktens invånare och besökare eftersom det då arrangerades en julmarknad tillsammans med andra lokala företagare i Timmervik.

LÄS MER: Josefinas skafferi växer sig allt större inför andra säsongen

– Det är ganska många här ute i Timmervik som har verksamhet, mest drivande är Timmervikens skafferi och Weigelts Trädgård & Design, som drog igång adventsmarknaden. Det var jättemycket folk som besökte oss och vandrade mellan verksamheterna.

Den lyckade julmarknaden gjorde att Timmervikens företagare fick fler idéer, och nu planerar man för flera event i framtiden.

– Det kommer tillbaka i påsk, då ska vi ha marknad på långfredagen, säger Therése.

ANNONS