”Vi vill att Kungälvsborna ska veta att det finns stöd att få”, säger Anna Wadman och Bengt Odeholm i Brottsofferjouren Storgöteborg.
”Vi vill att Kungälvsborna ska veta att det finns stöd att få”, säger Anna Wadman och Bengt Odeholm i Brottsofferjouren Storgöteborg. Bild: Katarina Berg

Brottsofferjouren satsar offensivt i Kungälv

Sedan i våras ingår Kungälv i Brottsofferjouren Storgöteborg.
– Vi hoppas att fler brottsutsatta kommuninvånare ska höra av sig till oss, säger samordnaren Anna Wadman.

ANNONS
|

Hon är en av tre samordnare som är fast anställd på Brottsofferjouren, med bas i lokaler i Majorna.

– Vi har också tillgång till ett kontor i tingsrätten i Göteborg, säger Anna Wadman och berättar att om man så önskar finns det även möjlighet att träffas i en lokal i Kungälv.

Vad gör du som samordnare?

– Mitt huvudsakliga uppdrag är att rekrytera, utbilda och handleda våra volontärer.

Fler volontärer behövs

I nuläget jobbar 30 volontärer ideellt med brottsofferstöd och vittnesstöd och fler behövs för att möta ett allt ökande behov.

LÄS MER:Ta krafttag mot kriminaliteten i Kungälv

– Vår ärendemängd ökar år från år och vi skulle gärna se fler volontärer här från Kungälv, säger Anna Wadman och konstaterar att volontärutbildningen på 30 timmar bland annat omfattar hur rättsprocessen fungerar och hur man samtalar med människor i kris.

ANNONS

– Vi bjuder in polis och åklagare och har även ett tillfälle i tingsrätten när man får träffa en domare. Sedan får man också göra studiebesök på rättegångar och praktik med en erfaren stödperson eller vittnesstödjare innan man eventuellt blir godkänd.

Vilka egenskaper krävs för att passera nålsögat?

– Förutom att du ska vara ostraffad ska du också vara en god lyssnare och medmänniska, som bryr dig om den du möter. Du ska vara en trygg person som kan förmedla information. Det handlar inte om att hjälpa andra för att hjälpa sig själv, klargör Anna Wadman.

LÄS MER:Kommunens trygghetskameror kraftigt försenade

Måste sitta i hjärtat

På plats i Kungälv under intervjun finns också Bengt Odeholm från Partille. Han har en bakgrund som socionom och arbetade först som volontär i Brottsofferjouren.

– Nu sitter jag som vice ordförande i vår ideella styrelse, berättar han.

Vad får du tillbaka av det ideella arbete du lägger ner?

– Det är fint att få vara i ett socialt sammanhang med andra människor, men framförallt handlar det om att göra något bra i samhället. Det måste sitta i hjärtat helt enkelt, säger Bengt Odeholm.

Med i Samhällskontraktet

Tillsammans med Anna Wadman hoppas han att Kungälvsborna ska få upp ögonen för att hjälp och stöd finns att få, både för den som har drabbats av ett brott och för anhöriga.

LÄS MER:Stormöte gav 22 nya förslag för ökad trygghet

– Genom ett avtal med Kungälvs kommun finns vi med i Samhällskontraktet, så information om oss ska vara tillgänglig på många lokala företag.

Vilken skillnad kan ni göra?

– Att som brottsoffer tidigt få stöd är extremt viktigt. Vi tar snabbt kontakt och kan sedan finnas med långt in i processen, säger Anna Wadman.

Brottsofferjouren Storgöteborg

•Omfattar Göteborg, Härryda, Partille, Mölndal och sedan i våras även Kungälv.

Här kan du kostnadsfritt få:

•Medmänskligt stöd.

•Råd och vägledning.

•Information om rättsprocessen.

•Hjälp att söka ersättning.

•Stöd inför, under och efter förhandling.

•Brottsofferstöd: 0709-70 50 50 (telefontid mellan 09.00-15.00 vardagar).

•Mail: info@goteborg.boj.se.

•Vittnesstöd: 0708-25 02 90 (telefontid mellan 09.00-15.00 på vardagar).

Mail: vittnesstod@goteborg.boj.se.

ANNONS