Bror Tonsjö AB i Kode tillverkar bland annat växelhus, hydraulpumpar till lastbilar och traktorer och komponenter till kärnkraftsindustrin. Här vd Clas Tengström.
Bror Tonsjö AB i Kode tillverkar bland annat växelhus, hydraulpumpar till lastbilar och traktorer och komponenter till kärnkraftsindustrin. Här vd Clas Tengström. Bild: Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien

Bror Tonsjö AB i Kode tar hem prestigefullt företagspris

Förra veckan prisades Bror Tonsjö AB i Kode för sin smarta digitalisering.
– Det känns bra, det är roligt, säger Clas Tengström, vd för bolaget.

ANNONS
|

Företagstävlingen Smart Industri 2021 anordnas av Kungl. Ingenjörnsvetenskapsakademin. Och i en lång process vaskades företaget fram bland flera innovativa företag.

– Man blir nominerad av någon som skickat in och tycker att vi gjort något bra. Det kan vara konkurrenter, någon organisation eller kunder, säger Clas Tengström.

Sedan gallras företagen ut av en jurygrupp som består av personer i företag som Siemens, Volvo, ABB och Teknikföretagen.

– Den här gruppen går igenom vad man gjort och gallrar ner till 12–15 företag som mer i detalj får berätta vad man gör. Sedan gallras det ner till sex företag som får göra en presentation.

ANNONS

”Personalen med oss”

Clas Tengström ser vinsten som ett stort erkännande på att företaget arbetar rätt.

Vad har ni gjort som tilltalade jurygruppen?

– Vi har kopplat ihop processer och tagit nytta av datan och fått med oss personalen i en hållbar produktion, det är den ena biten. Sedan har vi varit öppna och transparenta mot andra företag i branschen som besökt oss och sett vad vi jobbat med de här åren, säger han.

Hur lång tid har det tagit att digitalisera processerna?

– Det har hela tiden varit en naturlig del men vi började fokusera på det 2017. Och vi var nominerade till Smart industri redan 2018. Då hamnade vi i topp tre.

LÄS MER:Så mycket stödpengar har betalats ut till Kungälvs företag

LÄS MER:Bror Tonsjö utvecklar sitt miljöarbete

Bror Tonsjö AB har cirka 100 anställda och en omsättning på drygt 300 miljoner kronor.

Hur har ni arbetat med att få personalen med i digitaliseringen?

– Det har vi gjort på flera olika sätt. Vi hade ett samarbetsprojekt med Linköpings universitet och forskningsinstitutet Rise där vi genom information och kommunikation tagit reda på hur personalen uppfattat det. Det har vi tagit med oss och utvecklat på ett bra sätt. Vi har jobbat med möten och utbildning i delar som automation och lean (att maximera kundnyttan, reds anm.), säger Clas Tengström.

Vad innebär priset för Bror Tonsjö AB?

– Det är en bekräftelse på att det vi gör ligger rätt i tiden. Och det ger stora affärer. Just nu håller vi på att investera 50 miljoner kronor i fabriken för att kunna tillverka elmotorer till lastbilsindustrin.

Bra placering i Kode

På torsdagen var representanter från Bror Tonsjö AB uppe i Stockholm i Kungl. vetenskapsakademin lokaler och tog emot priset.

Vad händer i framtiden?

– Det stora för oss är att växa. Vi jobbar mycket med hållbarhet och att utveckla och skapa ett modernt bolag och vara aktiva på marknaden.

Är det en fördel att ligga i Kode?

– Vi ligger på ett bra ställe logistikmässigt med motorvägen och vi har en stabil och lojal personal som är fantastiskt flexibla, säger Clas Tengström.

Tävlingen, som instiftades 2016 av Siemens, Teknikföretagen och Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA), uppmärksammar och belönar företag som tar vara på digitaliseringens möjligheter på ett smart och innovativt sätt med tydliga resultat.

Första pris är en skräddarsydd kunskapsresa som arrangeras av IVA.

I 2021 års företagstävling utsågs sex företag till finalister: 24Storage, AB Furhoffs Rostfria, Bror Tonsjö AB, SweGreen, Vinden AB och Vironova AB.

Källa: Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademin

Bror Tonsjö AB i Kode, ett familjeföretag grundat 1962, utför skärande bearbetning i metalliska material är vinnare av företagstävlingen Smart industri. Här är en del av motiveringen:

”Bror Tonsjö utgör enligt juryn ett skolboksexempel på smart industri, där digitaliseringens möjligheter till förbättring av produktivitet, effektivitet, hållbarhet och framtidssäkring av bolaget löpande och långsiktigt tas tillvara – med innovation, arbetsglädje och kunder i fokus. Att bolaget dessutom generöst delar med sig av vunna kunskaper och erfarenheter till andra förstärker bolagets status som gott exempel och gör dem till en mycket värdig pristagare i företagstävlingen Smart industri.”

Källa: Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademin

ANNONS