Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Det är torrt ute nu, och det kommer torka upp under den kommande veckan”, säger Jon Moln Teike på räddningstjänsten.  Bild: Arkiv/Privat
”Det är torrt ute nu, och det kommer torka upp under den kommande veckan”, säger Jon Moln Teike på räddningstjänsten. Bild: Arkiv/Privat

Brandflyg spanar efter bränder i Kungälv – torka i skog och mark

Räddningstjänsten håller ett vakande öga på skog och mark i Kungälv. Brandrisken är tillräckligt hög för att skapa en svårsläckt skogsbrand.
– Vi tänker alltid gränslöst som räddningstjänst och hjälps åt där det behövs, säger Jon Moln Teike, från Bohus Räddningstjänstförbund.

Jon Moln Teike från Bohus Räddningstjänstförbund, BORF, säger att man ska vara vaksam. I dagsläget rådet inget eldningsförbud i kommunen. Dock avråder Jon från att elda.

– Vi håller ett vakande öga och avråder folk från att elda i nuläget, berättar Jon Moln Teike.

Jon Moln Teike, enhetschef på Bohusräddningstjänstförbund. Bild: Privat
Jon Moln Teike, enhetschef på Bohusräddningstjänstförbund. Bild: Privat

Under måndagen flyger skogsbrandsflyg över bland annat Kungälv. Deras uppgift är att kolla efter bränder i skog och mark. Varje dag görs en bedömning utifrån brandrisksvärden värdena. De utgår från flera olika parametrar, exempelvis fukthalten i marken.

Planen flyger en viss rutt, och rapporterar sedan in. Vissa dagar lyfter planet flera gånger om dagen, om det finns väldigt stor risk för skogsbrand.

Jon Moln Teike säger att man bör vara väldigt uppmärksam om man ska elda. Om du är ute i skogen, elda endast på markerade platser och var noga med att släcka efter er.

Han ser ingen större risk att grilla på sin egen tomt, även om man självklart ska vara uppmärksam på att inte placera grillen för nära brännbart material.

Under 2018 brann ett 40 000 kvadratmeter stort område i Ale. Bild: Linus Olsson
Under 2018 brann ett 40 000 kvadratmeter stort område i Ale. Bild: Linus Olsson

Värmen har gjort att skog och mark torkat upp. Under veckan förväntas det torka ännu mer. Från räddningstjänsten följer man väderleken noga, och har koll på till exempel hur mycket fukt det är marken och prognoserna för regn.

– Fukt är bra utifrån ett skogsbrandsperspektiv. Under bränderna 2014 och 2018 var det torrt ända ner till mineraljorden, vilket gör det svårsläckt, säger Jon Moln Teike.

Dagens brandrisksvärden är inte lika höga som de var då men är ändå tillräckliga för att ge en svårsläckt skogsbrand. Men till exempel upp mot Trollhättan är brandriskvärdena högre, och räddningstjänsten är beredda att hjälpa varandra.

– Vi tänker alltid gränslöst som räddningstjänst och hjälps åt där det behövs, säger Moln Teike. Exempelvis skickade vi räddningsresurser till branden i Mönsterås tidigare i somras.

Detta bör du tänka på

Elda på sin tomt:

Förbered noga – ha tillgång till vattenslang och stålkratta till exempel.

Placera elden strategiskt och håll koll på vinden. Den kan snabbt byta riktning.

Eldning sker på eget ansvar. Du som uppför eld har ansvar att bevaka tills kvarvarande glöd har släkts. Du ansvarar också för om den skulle sprida sig och orsaka skador.

Elda i skogen:

Elda främst på anvisade platser där eldstad finns.

Håll koll på väderförhållanden, elda inte vid stark vind.

Ha alltid tillgång till vatten.

Stanna vid eldstaden minst 10 minuter efter den har brunnit ut.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.