Brand och rökutveckling i industrilokal

Under torsdagen brann det i en industrilokal i Tronnum söder om Kärna efter en explosion i lokalen. Räddningstjänsten var på plats och blötlade plåtfasaden i ett led att försöka släcka branden. En polisanmälan om allmänfarlig vårdslöshet har upprättats.

ANNONS

Larmet kom klockan 12.47 på torsdagen och flera enheter från räddningstjänsten skickades fram tillsammans med en ambulans. Även polisen informerades om händelsen. Byggnaden som brann var drygt 20x20 meter stor.

– Det ryker från byggnaden och brinner med öppna lågor, säger larm- och ledningsoperatören Peter Zettersten i en inledande kontakt vid 13-tiden på torsdagen.

Först på plats från räddningstjänsten var personal från stationerna i Kungälv och Kode.

– Men personal från stationen i Angered är också på väg, säger Peter Zettersten vid klockan 13.20.

”Försöker få kontroll”

Vid klockan 14.00 arbetade räddningstjänsten fortsatt med släckning. Inuti byggnaden ska det även funnits bilar, truckar och gasoltuber.

– Vi sprutar vatten på fasaden, som är i plåt, för att försöka få kontroll på branden. Det är den inte i nuläget, säger Peter Zettersten vid räddningstjänsten vid 15.10.

Det ska, enligt räddningstjänsten vid klockan 15.00, röra sig om en konstruktionsbrand som spridit sig uppemot taket på den västra sidan av byggnaden.

– Man försöker fördröja spridningen till den östra gaveln och lägger begränsningslinje mellan några garage, säger Peter Zettersten, larm- och ledningsoperatör.

En hög smäll

Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

– Man hör en hög smäll från en verkstadslokal. Det verkar som att en man har varit och svetsat där och sedan gått därifrån. Sen har det väl exploderat därinne, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson, och säger också att ingen person är skadad.

Räddningstjänsten kan i nuläget inte uttala sig om brandorsak, men konstaterar:

– Vi har haft explosion på plats i verkstadslokalen och har en fullt utvecklad brand i den. Vi har utvändig släckning på detta, säger Björn van der Kaay, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten vid klockan 17.30.

Vid klockan 20.00 meddelade räddningstjänsten att branden var under kontroll.

– Branden ligger bara och pyr nu så vi har gått över till eftersläckningsarbetet och kommer stanna här hela natten för att bevaka, säger räddningstjänstens presstalesperson vid 20.00.

Ingen person misstänkt

På fredagsförmiddagen uppger Mikael Mohlin, förundersökningsledare på Kungälvspolisen, till Kungälvs-Posten att händelsen fortsatt är rubricerad som allmänfarlig vårdslöshet. Enligt de initiala uppgifterna var en person är misstänkt för brottet, men det stämmer inte.

– Det är ingen person som är misstänkt, säger Mikael Mohlin.

Och berättar vidare att en man hade stått utanför den aktuella byggnaden och svetsat ett rör.

– Han gick in och drack kaffe och då small det, men det var enligt honom långt efter att han gått in.

Mannen, som anmälde branden, och en kvinna var de enda personerna på platsen.

ANNONS