Brand i kontorslokal i industriområde

På torsdagsmorgonen började det brinna i en kontorslokal i Ängegärde. Räddningstjänst, polis och ambulans är på plats. Två personer ska ha befunnit sig i byggnaden när branden bröt ut.

ANNONS
|

Det var vid klockan 04.50 under tidig torsdagsmorgon som det inkom ett larm om en brand i en industrilokal i Ängegärde. Ännu vid 9-tiden är flera styrkor kvar på platsen. Och räddningstjänsten räknar med att vara kvar många timmar till.

– Branden är släckt enligt den sista rapporten vi fått, säger Jocke Hallin, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.

Flera enheter från Kungälv, Kode och Surte larmades till platsen.

– Det är en kontorsdel till en industrilokal som brinner och vi är på plats med enheter från Kungälv, Kode och Surte. Vi håller på att släcka och arbeta på plats, det är det jag vet i nuläget, sa Åsa Opperud, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg tidigt på torsdagsmorgonen.

Totalt var det nio brandbilar och ett ledningsfordon från räddningstjänsten på plats. Ambulans och polis larmades också till plats.

– Vi har kunnat konstatera att det brinner i en av fastigheterna där och vi håller på med släckningsarbete just nu, säger Björn Wärnström, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.

Finns det någon risk att branden sprider sig ytterligare?

– Ja det är det vi försöker förhindra där nu. Fastigheten består av två delar kan man säga, säger Björn Wärnström, till KP på morgonen.

LÄS MER:KP på plats vid branden

Oklart med gasflaskor

Vid 6-tiden uppgav räddningstjänsten att det inte ska vara några öppna lågor längre.

– Men vi jobbar med att begränsa branden så att den inte går vidare, säger Björn Wärnström.

Har det varit några personer i byggnaden?

– Ja, vi har tagit ut två personer.

Enligt SOS Alarm har ingen person förts till sjukhus. Vid 06.40 uppgav räddningsledare Johan Helsing till P4 Göteborg att det inte finns några personskador i nuläget.

Räddningstjänst kvar länge

Vid 7.30-tiden var branden ännu inte under kontroll. Och man försökte begränsa branden till den lägre byggnaden området.

– Målet med insatsen är att vi ska hålla branden till ursprungsfastigheten. Vi kommer hålla på ett antal timmar till. Tror inte att tidigare prognosen håller, säger Jocke Hallin, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.

Branden bekämpas fortfarande med samma styrka och byggnaden som branden startade i befaras vara svår att rädda.

– Själva berörda byggnaden kan nog vara svår att rädda, det har brunnit i drygt två timmar nu. Men omfattningen av skadan vill jag inte spekulera i.

Misstänkt mordbrand

Strax innan klockan 7 hade polisen inte återrapporterat till ledningscentralen.

– Jag vet inte mer än att det brinner i en industrilokal på Filaregatan, säger Christer Fuxborg, presstalesperson på polisen i region Väst.

Strax innan klockan 8 uppger Christer Fuxborg att patrullen på plats upprättat en anmälan om misstänkt mordbrand.

Misstänker man att branden är anlagd?

– Det gör man för att man misstänker att det funnits folk i fastigheten.

Det är i nuläget oklart vad som orsakat branden.

– Vi har inte fått komma till och göra vår undersökning än, säger Fuxborg.

Strax innan klockan 9 uppgav Jocke Hallin att själva branden var släckt men att man höll på att frilägga taket på den branddrabbade byggnaden.

– Vi har fortfarande lyckats minimera spridning till närliggande byggnader. Men vi kommer vara kvar ett antal timmar till.

Tre enheter har kunnat lämna branden men fortfarande arbetar en stor styrka kvar.

– Just nu arbetar vi med att göra hål i konstruktioner inne i bjälklagen. Branden är släckt men inte under kontroll.

Vid 11.30-tiden var branden helt släckt och räddningstjänsten började lämna platsen.

– Vi har börjat avveckla enheter. men vi kommer ha kvar en enhet för bevakning under dagen, säger Patrik Hedlund, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.

Just nu är fastigheten avspärrad av räddningstjänsten men när de lämnat helt kommer avspärrningarna att vara polisens.

Går det säga något om omfattningen av skadan på fastigheten?

– Jag skulle nog säga att det är en totalskada i den aktuella fastigheten.

ANNONS